English

Ariu Polar ngordh nga virusi i Zebrës

Kopshtet zoologjikë duhet të jenë në gatishmëri për viruse që mund të kërcejnë nga një kafshë në një tjetër, duke kërcënuar specie të rrezikuara, thonë studiuesit.

Shkaku i një infeksioni që vrau një arushë polare në një kopsht zoologjik gjerman po ndiqet me kujdes dhe se mendohet se ka erdhur nga zebra, thonë shkencëtarët.

Viruset përhapen dhe mund të sjellin të papritura në misionin e ruajtjes në zoos, paralajmërojnë ata.

Shumica patogjene e viruseve janë përshtatur por disa të tjerë mund të jenë një pengesë e specieve.

Gripi, për shembull, mendohet të ketë lëvizur në mes të derrave, zogjve dhe njerëzve gjatë evolucionit të tij.

Një ekip ndërkombëtar i studiuesve po kryen disa studime të ADN-së pasi dy arinj polare në Xhennete zoologjik në Wuppertal, Gjermani, u goditën nga një sëmundje mister.

Dy arinj kishin kontraktime encefaliti, infeksion të trurit, vuajtje dhe shkumbë në gojë.
Njëra ishte femër 20-vjeçare, Jerka, që vdiq pak më shumë se një javë.
Tjetri ishte mashkull, Lars i cili qëndroi i sëmurë për disa javë dhe më pas u bë mirë.
U bë analiza e një mostre të trurit të ariut për të parë se çfarë kishte shkaktuar sëmundjen dhe u gjet se fajtori ishte një tendosje e virusit herpes normal që gjendet në Zebra.
Ndaj duhet të kihet shumë kujdes lidhur me jetesën e kafshëve në Zoos.

KOMENTE