English

Së shpejti kontraceptiv për meshkujt

Shkencëtarët besojnë se janë shumë afër në udhëtimin e studimit të tyre tepër të vështirë drejt zhvillimit të një pilule kontraceptive mashkull, pas studimeve të suksesshme në minj.

Një pilulë kontraceptive për femra ka qenë e përdorur për dekada të tëra, por një ekuivalent për burrat është provuar tani.

Një studim amerikan, ka publikuar në revistën "CELL" , tregoi një medikament që i bëri minjtë përkohësisht jopjellorë pa penguar makinën e tyre të seksit.

Ekspertët thanë se rezultatet ishin "emocionuese", por nevojiten teste në njerëz.

Ajo ka qenë e argumentuar se mungesa e një pilule kontraceptive mashkullore ka kontribuar në numrin e shtatzënive të paplanifikuara.

Hulumtuesit amerikanë në Institutin Dana-Farber Cancer dhe Baylor College of Medicine testuan një medikament të quajtur JQ1. Ai synon një proteinë e cila ekziston vetëm në testkuj dhe është kritike për prodhimin e spermës.
Pilula që u përdor te minjtë tha efekte në kufizimin e prodhimit të spermatozoidëve dhe se aktiviteti lëvizës i tyre ishte tepër i dobët, ndërsa te minjtë që nuk morrën pilulë efekti "pjellori" ishte i lartë.

KOMENTE