English

Projektuesit britanik të modës i hiqet çmimi prestigjoz francez

Projektuesit britanik të modës John Galliano ishte dënuar vitin e kaluar për vërejtjet e tij antisemite, i është hequr çmimi prestigjoz Legion d'Honneur i Francës.

Vendimi u botua në një dekret të nënshkruar nga presidenti francez Francois Hollande dhe publikohet në fletoren zyrtare të vendit.

Galliano humbi punën e tij si drejtor artistik i shtëpisë së modës Dior pasi kishte bërë komente jo të hijshme në një bar të Parisit.

Ai fajësoi shpërthimet e tij duke thënë se ishte i droguar dhe i dehur.

Galliano, i cili ishte akuzuar për "fyerje publike në bazë të origjinës, përkatësisë fetare, raca ose etnia", iu dha dënim me vlerë 6.000 € mbi këtë incident.

Gjobat që lidhen me incidentet në mbrëmje në 8 tetor 2010 dhe 24 shkurt 2011 në kafenenë La Perle në lagjen Marais të kryeqytetit.

Gjatë gjykimit, gjykata dëgjoi se si, gjatë incidentit në shkurt, Galliano kritikoi kujdestarin e muzeut Geraldine Bloch se ishte hebre dhe hodhi fyerje raciste mbi shoqen e saj -nga Azia Jugore - para se policia të vinte.

Në një incident të tretë, gjykata pa një video amatore të Galliano, ku i dehur, deklaronte një dashuri për Hitlerin.

Që nga dënimi, Galliano ka mbajtur një profil të ulët. Raportet e medias sugjerojnë se ai mund të lëvizë në Los Anxhelos.

Legjioni d'Honneur, çmimi më i lartë i Francës, i është dhënë atyre që i kanë shërbyer Francës.

Mr Galliano mori përsipër kryesimin krijues të Dior në vitin 1996 dhe fitoi Stilisti më i mirë në katër raste.

KOMENTE