English

Si të kontrolloni testikujt tuaj

Si të kontrolloni testikujt tuaj?

Kontrolloni testikujt tuaja çdo muaj si më poshtë.
Një një banjo të shtrirë me ujë të ngrohtë ose në një dush të zgjatur pasi kjo zbut lëkurën e scrotum (SAC lëkura që mban testikujt), e cila e bën më të lehtë ndjeshmërinë e testiseve brenda.

Shqyrtojeni scrotumin, duke kërkuar për çdo gungë në lëkurë ose gungë brenda
djepit të scrotum në tërësi, dhe duke marrë testikujt në pëllëmbë të dorës tuaj ndieni ose dalloni ndryshimin në mes të testiseve nëse keni ose jo. Njëri testikul është pothuajse gjithmonë më i madh dhe i shtrirë pak më poshtë. Kjo është plotësisht normale

Shqyrtoni çdo testikul në anën tjetër, dhe pastaj bëni krahasimin e tyre me njëri-tjetrin. Përdorni dy duart dhe butësisht rrokullisni çdo testikul mes gishtit të madh dhe gishtit tregues.

Kontrolloni për ndonjë gungë pasi dy testikujt duhet të jenë të qetë, përveç kanalit që mbart spermën në penis, Epididymis shtrihet përgjatë nga para drejt mbrapa në testikuj dhe normalisht ndjeni gunga.

Kanceri testicular përfaqëson vetëm rreth 1 përqind të të gjithë kancereve në meshkuj.
Por në sajë të trajtimeve të reja, numri i vdekjeve nga kanceri testicular kanë rënë nga 80 për qind në 40 vitet e fundit dhe më shumë se 95 për qind mund të shërohen.
Edhe pse kanceri testicular është i rrallë, kjo nuk është aspak e pazakontë për të gjetur një gungë në testikujt tuaj.
Mbani në mend se ka shumë arsye që mund të ngatërroheni lehtësisht me kancerin testicular, dhe shumica e tyre nuk janë asgjë serioze.
Nëse ju keni kryer një vetë-ekzaminim dhe gjeni një gungë, ose keni një tjetër simptomë shqetësuese, ju këshillojmë që të shkoni tek mjeku juaj për shqyrtim të mëtejshëm.
Por, para se të shkoni ju mund të lexoni më shumë në lidhje me gungat testikulare.

KOMENTE