English

Gruaja indiane lufton 24 vjet për të provuar që është gjallë. Histori e vërtetë

Kjo është historia e një gruaje indiane e cila u martua në moshën 12 vjeçare, u bë nënë në moshën 19, ishte braktisur nga bashkëshorti i saj në 23 dhe ishte deklaruare vdekur në moshën 40.

Asharfi Devi, tani 64, aariti të fitojë një betejë 24-vjeçare për të provuar se ajo ishte gjallë dhe përpjekjet e saj u finalizuan në maj 2012, kur gjykata vendosi që ajo me të vërtetë ishte gjallë.

Prindërit e martuan Asharfi Devi me një fermer lokal, Ram Janam Singh, nga fshati Barun në rrethin Rohtas të shtetit verior të Bihar në vitin 1960.

Në zonat rurale Indi, dasmat nuk janë pothuajse asnjëherë të regjistruar dhe Asharfi Devi nuk ka asnjë dokument që të provojë martesën e saj, por ajo kujton se ajo ishte rreth 12 vjeç kur u martua.

Atë që ajo kujton edhe pse është kënaqësia e saj ishte një veshje e kuqe sari e ndritshme martesore dhe me zë të lartë kënga e filmit Hindi nga një altoparlant në majën e një peme jashtë shtëpisë së prindërve të saj.

Lumturia e saj, megjithatë, ishte jetëshkurtër.

Menjëherë pas martesës së saj, ajo zbuloi se ajo ishte gruaja e dytë e burrit të saj - Janam Ram Singh se e para sapo i kishte vdekur para se të martohej me këtë.

Në moshën 19, Asharfi Devi u bë nënë e një vajze të vogël.

Por, deri tani, thotë ajo, burri i saj kishte filluar abuzimin fizik dhe mendor të saj.

"Katër vjet pas vajza ime është lindur, burri na braktisi kështu që u kthyem me prindërit e mi për të jetuar," thotë ajo.

Me kalimin e kohës, Asharfi Devi e martoi jashtë vajzën e saj Bimla Devi me një shitës perimesh, Anil Kumar Singh, ndërsa jetonte në shtëpinë e prindërve të saj. Babai i saj dhe vëllai paguan për martesë.
Por problemet e Asharfi Devi nuk mbaruan. Bota e saj u shpërbë kur ajo kuptoi se burri i saj kishte prokuruar një certifikatë të rreme të vdekjes së saj nga këshilli bashkiak i rrethit Sasaram dhe ishte martuar me një gruan e tij të tretë.

Akti i vdekjes është lëshuar më 30 dhjetor 1988.

"Në moshën 40 vjeç unë u shpalla e vdekur, zyrtarisht," thotë e shqetësuar Asharfi Devi.

Ajo pastaj filloi luftën e saj të gjatë për të provuar se ishte gjallë.

Ajo trokiti në polici, te politikanët dhe madje edhe te gjykatat.

"Unë trokita në çdo derë, nga policia në gjykatë, por askush nuk mund ta provojë zyrtarisht se unë kam qenë gjallë, pavarësisht se janë të bindur se isha gjallë. Unë u ndieva kokëvarur," thotë ajo.

Për të vazhduar betejën e saj për të provuar se ajo ishte gjallë, ajo u zhvendos me vajzën e saj dhe dhëndrin në një kasolle në një fshat tjetër rreth 1 km larg nga fshati i burrit të saj.

Ajo thotë se ishte e kërcënuar nga burri i saj dhe gruaja e tij e re, Subhago Devi.
Asharfi Devi jeton me vajzën e saj dhe dhëndrin.
"Ai madje më kishte dërguar në burg, pasi më kishte implikuar në një rast të vjedhjes së rreme në 1993-1994," thotë ajo.

"Ai kishte transferuar të gjitha pronat e tij në emër të gruas së tij të tretë pasi provoi vdekjen time zyrtarisht", thotë Asharfi Devi.

Në dëshpërim, ajo paraqiti një peticion para këshillit të fshatit të vitit të kaluar, duke pretenduar se ajo ishte gjallë.

Për tetë muaj, Këshilli shqyrtoi të gjitha provat dhe në maj, ai ftoi Asharfi Devi, burrin e saj dhe anëtarët e familjes, fshatarët, policinë lokale, zyrtarë të administratës dhe gazetarë për ditën e gjykimit.

"Pas shqyrtimit të të gjitha fakteve dhe provave, këshilli i fshatit shpalli drejtësi për Asharfi Devi duke deklaruar se ajo ishte gjallë," tha shefi i këshillit Sandhya Sinha për BBC.

"Tani unë kam dokumente për të provuar ekzistencën time se unë nuk jam e vdekur." shprehet Asharfi.

"Është një rilindje e nënës sime", thotë vajza e saj, Bimla Devi.

Por burri i Asharfi Devit, Ram Janam Singh, vazhdon të mohojë ekzistencën e saj.

"Asharfi Devi vdiq në vitin 1988," thotë ai. "Unë nuk e di pse kjo grua është duke pretenduar të jetë gruaja ime. Pyetni atë, unë s'kam çtë them?"

KOMENTE