English

7vjeçarja që sëmuret nga murtaja bubonike

Denver. - Prindërit e 7-vjeçare Sierra Jane Downing menduan se kishte grip kur ajo ishte sëmurë për disa ditë pas kampit në Koloradon jugperëndimor.

Babai i saj e dinte se diçka ishte e gabuar dhe nxitoi në një spital në qytetin e tyre të Pagosa Springs. Ajo kishte ethe të forta aq sa mjekët ishin të habitur nga shkaku.

"Unë nuk e di se çfarë po ndodhte. Unë vetëm reagova," tha Sean Downing. "Mendova se ajo vdiq."

Të Downings përfundimisht mësuan se vajza e tyre ishte sëmurë me një nga gjërat e fundit që do të kemi menduar: murtaja bubonike, një sëmundje që preku një të tretën e Evropës në shekullin e 14-të, por tani është jashtëzakonisht e rrallë - nuk është konfirmuar në Kolorado që nga viti 2006 - dhe është e shërueshme nëse kapet herët.

Zyrtarët federalë të shëndetit thonë se ata janë të vetëdijshëm për dy raste të tjerë të konfirmuar dhe një rast të mundshme të fatkeqësisë në SHBA deri më tani. Rastet e tjera të konfirmuara ishin në New Mexico dhe Oregon, dhe rasti i mundshëm ishte gjithashtu në Oregon. Asnjë nuk ishte fatal.

Plaga është transmetuar tek njerëzit në përgjithësi përmes kafshimit të pleshtave të infektuar, por gjithashtu mund të transmetohet nga kontakti i drejtpërdrejtë me kafshët e infektuara, duke përfshirë brejtësit, lepujt dhe kafshët shtëpiake.

Zyrtarët nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë pranuar se një seri e sëmundjeve të frikshme lidhur me insektet dhe dëmtuesit janë shfaqur kohët e fundit në të gjithë vendin, duke përfshirë mushkonjën që solli virusin e Nil-it perëndimor në Teksas, hantavirus në Parkun Kombëtar Yosemite dhe disa raste të shpërndara.

Dhe numri i rasteve të secilës sëmundje është nxitur nga faktorë të ndryshëm.

"Unë nuk mendoj se ka një turmë e ndonjë grup të veçantë të faktorëve" tha Kiersten Kugeler, një epidemiolog CDC në Kolorado.

Në rastin Sierra Jane, mjekët u konsultuan me disa spitale të tjerë pasi nuk mund ta besonin një sëmundje që i përkiste shekullit të 14-të.

Dr Wendi Drummond, një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në spital, e pranoi këtë sëmundje dhe urdhëroi një antibiotik specifik për Sierra Jane, ndërsa testet më vonë konfirmuan diagnozën e saj të rrallë.

Ishte rasti i parë që mjekët konstatuan në këtë spital.

Natën e 25 gushtit, Sierra Jane kishte rrahje të larta të zemrës, tensioni i gjakut të saj ishte i ulët, dhe një nyje limfatike e fryrë në ijen e saj të majtë ishte aq e dhimbshme sa iu nënshtrua ultratingujve që zbuloi nyjen e zgjeruar, tha Snow.

Mjekët thonë se vajza mund të dalë nga spitali brenda një jave. Ajo ndihet e lumtur dhe ka një buzëqeshje të ngrohtë në fytyrën e saj.

Darcy Downing tha se vajza e saj mund të ketë qenë e infektuar nga insektet pranë një ketri të ngordhur që ajo donte ta varroste pranë kampit të tyre ku ajo po pushonte, edhe pse prindërit e kishin paraljamëruar ta lërë atë vetëm.

....Nëna e vajzës tregon se ajo kishte parë vajzën e saj me bluzën e djersitur kur ishte pranë ketrit dhe më pas e kishte vendosur rreth belit ku mjekët dalluan pickimin e insekteve.

Të murtaja bubonike, apo vdekje e zezë vrau rreth 25 milion njerëz në Evropë në Mesjetë. Sot, ajo mund të trajtohet me antibiotikë, por është e rëndësishme për ta kapur atë herët.

"Në qoftë se ajo do të kishte qëndruar në shtëpi, ajo mund të kishte vdekur me lehtësi brenda 24 deri 48 orëve nga infeksioni akut", tha Snow.


KOMENTE