English

Gjurmët e Curiosity në Mars duken nga hapësira

Roboti Rover Curiosity i NASA-s ka lënë shenjën e saj në Mars, kaq të madhe sa që ajo mund të shihet nga hapësira.

Në vetëm një muaj, ajo është shtyrë 368 metra mbi planetin e kuq, pak më shumë se gjatësia e një fushe futbolli. Gjurmët e gomave janë fotografuar nga një satelit i NASA që sillet në Marsi dhe gjithashtu nga kamera rear- e vetë Rover.

Anija u ul në 5 gusht në një mision për të kërkuar përbërësit në tokën marsiane dhe shkëmbinj që mund të mbështesin jetën.

Menaxheri i Michael Watkins tha se inxhinierët ishin pushtuar nga ideja se " Rover tashmë la gjurmët në Mars që ne mund të shohim nga orbita", për shkak se ajo u dha atyre një ndjenjë të dukshme arritjeje.

Rovers e tjerë kanë lënë gjurmët në Mars, por jo aq thellë sa Roboti Rover Curiosity, tha Watkins.

Curiosity nuk do të udhëtojë më për disa ditë. Inxhinierët do të kalojnë javën e ardhshme duke bërë një kontroll vendimtar të imtësishëm në krahun e saj robotik. Në fund të atij krahu është një "thikë ushtarake zvicerane" e instrumenteve shkencore të dizajnuara për të testuar kimikatet e shkëmbinjve në tokë, tha Watkins.

Pasi krahu dhe mjetet e tij t'u jetë dhënë OK nga ixhinierët ajo do të vazhdojë misionin e saj, Rover do të vazhdojë një udhëtim prej më shumë se një javë në destinacionin e saj të parë, një pikë të quajtur Glenelg, ku takohen tre lloje terrenesh. Rover do të ndalet në rrugën e saj për të provuar shkëmbinjtë e saj të parë.

KOMENTE