English

Karikaturisti indian akuzohet për ofendin të kushtetutës

Arrestimi i një karikaturisti anti-korrupsion në Indi për akuzat e rebelimit ka ngjallur kritika.

Aseem Trivedi u mbajt në qytetin Mumbai gjatë fundjavës për karikaturat e tij pasi dyshohet se tallte kushtetutën indiane.

Ai u akuzua edhe me fyrje për flamurin kombëtar dhe u fut në paraburgim policor deri më 16 shtator.

Karikaturisti ka marrë pjesë në lëvizjen anti-korrupsion e udhëhequr nga aktivistja Anna Hazare.

Mediat e Indisë dhe qytetarë të shquar kanë dënuar arrestimin e zotit Trivedi-së, duke e quajtur atë një "akt të gabuar".

"Nga informacioni që kam mbledhur, karikaturisti nuk bëri asgjë të paligjshme dhe, në fakt, duke arrestuar atë ishte një veprim i paligjshëm," tha Kryetari i Këshillit të Mediave të Shkruara Indi Markandey Katju për gazetën hindu.

"Një Arrestimi i gabuar është një krim i rëndë në Kodin Penal indian, dhe ata që e arrestuan atë duhet të arrestohen".

Z. Katju, një ish gjyqtar i Gjykatës së Lartë, duke pyetur se si një karikaturë mund të konsiderohet si një krim tha se politikanët duhet të mësojnë të pranojnë kritika.

"Nëse pretendimi është i vërtetë, ju e meritoni atë;. Ose ajo është false, ju injorojeni atë. Kjo lloj sjellje nuk është e pranueshme në një demokraci," tha ai.

Nëse provohet, një akuzë rebelimi mund të ftojë një mandat tre-vjet burg në Indi.

Mikro-Blogging Twitter ishte gjithashtu plot me mesazhe që kritikonin arrestimin e z Trivedi-së.

Policia e ka mbajtur atë duke vepruar mbi një ankesë nga një avokat në Mumbai i cili tha se karikaturat e tij ishin anti-Indiane.

Më parë këtë vit, një faqe interneti që mbante karikaturat anti-korrupsion Z. Trivedi-së u ndalua nga policia në Mumbai, thonë raportet.

KOMENTE