English

Zbulohet filmi i parë në botë me ngjyra (VIDEO)

Lëvizja e pikturave me ngjyra për herë të parë në botë që datojnë nga viti 1902 janë gjetur nga Muzeu Kombëtar i Medias në Bradford pasi janë harruar në një kanaçe të vjetër për 110 vjet.

Zbulimi është një zbulim i madh në historinë e kinemasë.

Michael Harvey nga Muzeu Kombëtar dhe Media Bryony Dixon nga Instituti Britanik i Filmit flet për rëndësinë e zbulimit.

Filmi i parë me ngjyra deri tani mendohej se i përkiste vitit 1909. Por me këto foto të sapozbuluara nga nismëtari Edward Raymond Turner, del se proçesi i njyrave ka filluar në 22 mars 1989.

Historia e ngjyrave të Edwardian u zhvendos në Brighton. Turner testoi filmat e në vitin 1902, por puna e tij nismëtare përfundoi papritmas kur ai vdiq nga një atak në zemër.

Tani filmi është restauruar nga Muzeu Kombëtar dhe Media dhe është duke u shfaqur për publikun për herë të parë.

The Race for Colour do të transmetohet në shtator 17, 2012 në BBC një në Juglindje dhe një nëYorkshire, në 19:30 BST dhe në mbarë vendin për shtatë ditë dhe më pas në iPlayer.
1334

KOMENTE