English

Jezusi ishte i martuar. Zbulim i fundit (VIDEO)

Një fragment i zbuluar kohët e fundit në një papirus të lashtë bën sugjerimin shpërthyes që Jezusi dhe Maria Magdalena ishin burrë e grua, thonë hulumtuesit.

Një fragment me përmasa 8cm dhe 4 cm mbështet një rrymë nënujore në mendimin e krishterë që minon shekujt e dogmave të Kishës duke sugjeruar se Mesia i krishterë nuk ishte beqar.
Qendra e fragmentit përmban frazën bombë ku Jezusi, është duke i folur dishepujve të tij, duke thënë se "gruaja ime", ku studiuesit besojnë se ishte Magdalena.

Në tekst, Jezusi duket ai e mbron atë kundër disa kritikave, duke thënë se "ajo do të jetë dishepulli im". Dy linja më vonë ai u tregon dishepujve: "Unë banoj me të."
Nëse është e vërtetë, dokumenti hedh dyshime mbi një përfaqësim zyrtar shekuj të vjetër të Magdalenës si një prostitutë e penduar dhe përmbys idealin e krishterë të mospërdorimit seksual.

Zbulimi u prezantua nga studiuesja Karen L. King në Harvard gjatë një takimi të studiuesve të shkrimeve kopte. King tha se papirusi i gjetur është e vetmja provë antike me tekst që flet për “gruan” e Jezusit. Megjithatë, shtoi ajo, kjo nuk është bindëse për të besuar që vërtet profeti i krishtërimit ishte i martuar.
Origjina e këtij fragmenti të fundit është ende i panjohur. Profesor King e mori atë nga një koleksionist anonim i cili e kishte gjetur atë në mesin e shumë papiruseve të lashta greke dhe Koptike.

Profesor King, i cili është në gjendje të lexojë Koptiken e lashtë, beson se disa nga frazat brenda pasazheve në tekst nga Luka, Mateu dhe Ungjilli flasin rreth rolit të familjes.
Këto paralele e bindin atë se kjo mënyrë e jetës së Jezusit ishte e përbërë fillimisht në shekullin e dytë, kur pyetje te tilla ishin subjekt të një debati intensiv teologjik.
Ata që nuk u pajtuan me vijën zyrtare të përcaktuar nga Këshilli i Nikesë ishin quajtur nga kisha romake, si heretikë dhe mësimet e tyre u shtypën.
1343

KOMENTE