English

Milingonat kanë hundën më të mirë

Milingonat kanë hundën më të mirë në mbretërinë e insekteve.

Hulumtuesit kanë kohë që kanë pranuar që milingonat jetojnë në disa nga strukturat më komplekse shoqërore të çdo kafshe. Ndarja e punës, komunikimi individual mes milingonave dhe aftësia për të zgjidhur problemet komplekse, mund të jetë arsyeja që milingonat mund të dallojnë një numër të rritur të aromave.
Një ekip i shkencëtarëve, të udhëhequr nga Lawrence ZWIEBEL dhe ekipi i tij kërkimor në Vanderbilt, kohët e fundit ka përfunduar hartën e parë të plotë të sistemit të nuhatjes të një milingone, duke zbuluar se ata kanë 4-5 herë më shumë receptorë se sa insektet e tjera. Kjo i siguron milingonave me kuptimin e tyre shijen dhe nuhatjen, shkruan David Salisbury në një deklaratë.
Ata gjetën se insektet e zellshme kanë rreth 400 receptorë përgjegjës për erwrat e ndryshme, të cilat janë proteina të veçanta që zbulojnë erëra të ndryshme. Krahasuar me, krimbat e mëndafshit që kanë 52 receptorë, mizat e frutave kanë 61, mushkonja 74-158 dhe bletët 174 receptorë për nuhatjen e erërave.

Sistemi i nuhatjes së shumicës së insekteve është i përqëndruar në antenat e tyre dhe përbëhet nga tri klasa të ndryshme të receptorëve: receptorët për erën (ORS), që identifikojnë komponimet ndryshme aromatike dhe feromonet; receptorët e shijes (GRS), që dallojnë mes shijeve të ndryshme dhe të reagojnë me disa feromonet dhe tani u zbuluan rishtaz receptorët glutamate ionotropikë (IRS), për komponimet e ndryshme helmuese dhe toksike.
Studimi gjeti se zgjerimi kryesor në sistemin e nuhatjes së milingonës është i fokusuar në receptorët ORS. Numri i receptorëve GRS dhe IRS janë të krahasueshme me ato që gjenden në insektet e tjera. Analiza fillestare e automatizuar prej dy genomave të milingonave gjeti vetëm rreth 100 gjene për Ors dhe dhjetë GRS.

Hulumtuesit krahasuan edhe dy nivelet e identitetit dhe shprehjet e ORS në dy lloje dhe gjetën ndryshime domethënëse. Kjo nuk ishte për t'u habitur, sepse të dy llojet janë zgjedhur për të pasqyruar nivelin e lartë të diversitetit që ekziston brenda familjes së milingonave.

Milingonat marangoz jetojnë në koloni të mëdha me mbretëreshat që prodhojnë të gjitha vezët e pllenuara. Ka dy kasta të punëtorëve sterile. Kur mbretëresha vdes ka koloni. Milingonat duke kërcyer, nga ana tjetër, jetojnë në grupe të vogla. Dallimi ndërmjet mbretëreshës dhe punëtorëve është i kufizuar, dhe disa punëtorë mund të martohem dhe të vënë vezët të pllenohen.

"Dallimet në receptorët kanë shumë të ngjarë të lidhen me ndryshimin në mënyrën e jetesës të dy llojeve," tha Zhou.

Në mënyrë të ngjashme, analiza e tyre ka gjetur dallime të rëndësishme në Ors në antenat e meshkujve dhe femrave. Në përgjithësi, ata gjetën se meshkujt kanë vetëm 1/3 e numrit të ORS. "Roli kryesor i meshkujve është fekondimi i vezëve.

Ekipi gjithashtu identifikoi sinjalet kimike fillimisht për Ors që përputhen me sinjalet kimike në mushkonjat e malaries.

Kjo paraqet hapjen e një rrugë të re të madhe kërkimore për Lab ZWIEBEL, i cili ka qenë i fokusuar në punë pioniere Deconstructing sistemin e nuhatjes së mushkonjës së malaries. "Kur isha në shkollë , një grup prej nesh ëndërronte për rolin deshifrues që mund të luajnë gjenet në sjelljen e milingonave sociale. Kështu që unë nuk mund ta kalojë këtë mundësi kur ajo erdhi së bashku

"Kanë kaluar 30 vjet, por nekemi erdhur deri në pikën ku ne mund të bëjmë këto studime," tha Slone.

KOMENTE