English

Shfaqet virusi i ri vdekjeprurës

Mjekët në Britani kanë trajtuar një burrë të infektuar me një virus potencialisht fatal, Sars-si, ku mendohet se ai e ka marrë atë në Arabinë Saudite, thonë ekspertët e shëndetit.
Burri është në gjendje kritike në një njësi të kujdesit intensiv në një spital në Londër pasi u infektua me një lloj të ri të koronavirusi.
Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka thënë se 49-vjeçari, nga Katari, kishte udhëtuar për në Arabinë Saudite para se të sëmurej.

Coronaviruset shkaktojnë ftohje të zakonshme, por mund të shkaktojnë edhe SARS (Sindroma akute të rënda të frymëmarrjes). Më shumë se 800 njerëz kanë vdekur pas një shpërthimi SARS në Azi në vitin 2002.
Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se është duke kërkuar urgjentisht më shumë informacion rreth virusit të ri.
Pacienti, i cili vuante nga sindromi akut respirator dhe dëmtim i veshkave, u pranua në një njësi të kujdesit intensiv në Doha, Katar, më 7 shtator. Ai u transferua në Britani të Madhe nga një ambulancë ajrore më 11 shtator. Nuk dihet se për çfarë ai është duke qëndruar në spital.
Agjencia e Mbrojtjes shëndetësore(HPA) ka thënë se burri ka kontaktuar një 'virus' të ri i cili ka qenë i identifikuar vetëm në një rast tjetër, te një 60-vjeçar nga Arabia Saudite i cili vdiq si pasojë e virusit.
Sekuenca të gjeneve të virusit nga pacienti 60 vjeçar u krahasuan me mostrat e të 49 vjeçarit dhe u gjet një ngjashmëri 99,5 për qind.
Megjithatë, një zëdhënëse tha se HPA tha se ata nuk ishin takuar ndonjëherë.
Peter Openshaw, drejtor i Qendrës për infeksion të frymëmarrjes në Imperial College në Londër sugjeroi: "se kjo që është kapur tani mund t'i përkasë të shkuarës por që nuk ishte diagnostikuar".


Profesor John Watson, kreu i departamentit të sëmundjeve të frymëmarrjes në HPA, tha: "HPA ka ofruar këshilla për punëtorët shëndetësorë për të trajtuar pçacientin si duhet.
"Në dritën e ashpërsisë së sëmundjes që ka qenë e identifikuar në dy raste të konfirmuara, hapa të menjëhershëm janë ndërmarrë për të siguruar që njerëzit të cilët kanë qenë në kontakt me rastin e Britanisë së Madhe nuk kanë qenë të infektuar, dhe se nuk ka prova për të sugjeruar që ata kanë.
"Ndërsa ne jemi të vetëdijshëm, vetëm dy raste në mbarë botën dhe nuk ka prova konkrete të transmetimit të vazhdueshëm, për momentin nuk ka asnjë këshillë specifike për udhëtarët publike që lëvizin, por ne do të ndajnë ndonjë këshilla të mëtejshme me publikun sa më shpejt që më shumë informacion vihet në dispozicion. "

KOMENTE