English

Zgjedhjet presidenciale. Hugo Chavez përballë me Henrique Capriles

Votuesit në Venezuelë do të votojnë në atë që është parashikuar të jetë gara më e fortë në zgjedhjet presidenciale.

Krahu i majtë në detyrë Hugo Chavez, i zgjedhur së pari në vitin 1998, është duke u sfiduar nga lideri i opozitës Henrique Capriles.

Z. Chavez dëshiron të vazhdojë atë që ai e quan revolucionin e tij socialist, ndërsa zoti Capriles ka premtuar për të rivendosur rritjen ekonomike.

Pothuajse 19 milion venezuelianë kanë të drejtë të votojnë në zgjedhje.

Z. Chavez - i cili është duke kërkuar një mandat të katërt në detyrë - u diagnostikua me kancer vitin e kaluar, por thotë se ai tashmë është shëruar plotësisht.

Një figurë e gjallë dhe shpesh e diskutueshme në skenën ndërkombëtare, Presidenti Chavez, 58 vjeç, ka shtetëzuar sektorët kyç të ekonomisë.

Venezuela është një prodhues i madh i naftës dhe çmimet e larta të naftës gjatë dekadës së kaluar kanë lejuar që qeveria e tij të financojë kujdesin shëndetësor, programet arsimore dhe strehimin social.

Ai thotë se ai ka nevojë për një mandat tjetër për të përfunduar "Revolucionin Bolivarian" të socializmit.

Megjithatë, zoti Capriles, 40, dhe opozita thonë se politikat e presidentit kanë çuar në joefikasitet, dhe burokraci.

Ata gjithashtu akuzojnë Z. Chavez si autoritar, që ka shtypur dhe detyruar të heshtë median dhe gjyqësorin.

Mr Capriles thotë se mungesa e investimeve në industrinë e naftës në Venezuelë ka çuar në një rënie të prodhimit.

KOMENTE