English

Norvegji. Vidhen bizhuteritë e mbretit të Ganës

Policia në Norvegji po heton vjedhjen e disa prej bizhuterive të kurorës Ghanaian Ashanti nga një hotel në Oslo.

Bizhuteritë ishin duke udhëtuar me mbretin Otumfuo Osei Tutu II, sundimtari i Ashanti, i cili përfaqëson Ganën në një konferencë në kryeqytetin norvegjez.

Një valixhe u rrëmbe nga holli në Hotelin Radisson Blu Plaza.

Bizhuteritë, ishin të trashëguara gjatë brezave dhe konsiderohen të jenë tepër i çmuar, dhe përdoren nga ana e mbretit, kur ai kryen detyrat ceremoniale.

Policia ka cituar në mediat norvegjeze se fotot janë tepër të qarta, pasi janë marrë nga kamerrat mbikqyrëse dhe tani janë duke u përpjekur për të identifikuar të dyshuarit sipas pamjeve.

"Kushdo që mban diçka me vlerë të madhe personale do të kuptoë se çfarë është një humbje e madhe kur ajo vidhet" tha sekretari i mbretit Kofi Owusu Boateng.

"Dhe për këdo që e di traditën tonë ajo do të jetë e qartë se këto bizhuteritë kurore kanë vlerë të jashtëzakonshme."

Megjithatë, ai më vonë i tha Newsday, programit të BBC-së se "nuk ishte një punë e madhe" pasi vetëm disa unaza dhe kapelë janë marrë.

Mbreti Otumfuo Osei Tutu II u ngjit në fron në vitin 1999 si sundimtar.

Asantehene është një figurë e nderuar për grupin më të madh etnik Gana-s. Ai gjykon në kontestet dhe është i përfshirë ngushtë në çështjet lokale.

Megjithatë mbreti - si udhëheqësit e tjera tradicionale - është ndaluar nga kushtetuta të marrë pjesë në politikën e Ganës.

KOMENTE