English

Rover Curiosity zbulon një shkëmb të pazakontë

Ajo pritej të ishte vetëm një gungë e mpirë basalt, por shkëmb që Roverzbuloi ishte më shumë interesant.

Objekti piramidal, me nofkën "Jake Matijevic" pas miratimit të një inxhinieri ka pasur një përbërje që nuk shihet në planetin parë. Shkencëtarët e kanë krahasuar atë me disa shkëmbinj të pazakontë, që njihen në Tokë.

Këto janë forma relativisht të pasura me ujë magmas që janë ftohur ngadalë në presione të ngritura, tha Edward Stolper.

"Këta lloje janë të përhapur në Tokë, në ishujt oqeanike të tilla si Hawaii, dhe St Helena, dhe Azores, dhe gjithashtu në zonat e luginave si Rio Grande dhe kështu me radhë pra, përsëri, nuk është e zakonshme, por ajo është shumë mirënjohur, "i tha bashkë hetuesi i misionit nga Kalifornia i Institutit të Teknologjisë, Pasadena, gazetarëve.

Rover ka shqyrtuar Jake Matijevic tre javë më parë. Në atë kohë, shkëmbi i errët nuk ishte parashikuar që të ketë vlerë të lartë shkencore, por ishte thjesht një mundësi e hershme për të përdorur instrumentet robot të studimit në unison.
Jake Matijevic ka gjetur elemente në përputhje me feldspat minerale, të tilla si natrium dhe kalium, dhe në sasi të ulët elemente të tilla si magnez dhe hekur.

Pra masa e shkëmbit ka ngjashmëri të madhe me gjetjet në Tokë.
Shkencëtarët shpresojnë që ky vend të jetë një pikënisje e mirë për të filluar të karakterizojnë gjeologjinë e Gale.

KOMENTE