English

Sy në qiell: fotografi të reja befasuese

Një yll po vdes 650 vite dritë nga Toka. Fotografi befasuese. Helix Nebula është kapur në detaje mahnitëse nga një teleskop hapësinor i NASA.

Ai tregon shtresën e jashtme me pluhur që rrethon yllin në hapësirë, me ngjyra të ndezura nga rrezatimi ultravjollcë intensive

Imazhi i kombinuar është marrë nga teleskopi Spitzer Space i NASA-s dhe Evolution Galaxy Explorer (GALEX), që NASA ka huazuar në Institutin e Teknologjisë në Pasadena Kaliforni.
Ky objekt, i quajtur Nebula spirale, qëndron 650 vjet-dritë larg, në konstelacionin e Ujorit.
Gjithashtu i njohur si një shembull tipik i një klasë të quajtur mjegullnaja planetare e objekteve.
Zbuluar në shekullin e 18-të, këto vepra kozmike të artit u emëruan për ngjashmërinë e tyre ndaj gazit të planetëve gjigantë.
Mjegullnajat planetare janë në fakt mbetjet e yjeve që dikur dukeshin si dielli ynë.
Këto yje shpenzojnë pjesën më të madhe të jetës së tyre duke e kthyer hidrogjenin në helium.
Në fakt, ky proçes i shkrirjes ofron të gjitha dritën dhe nxehtësinë që ne marrim nga dielli ynë.
Edhe Dielli ynë do të lulëzojë në një mjegullnajë planetare kur ai të vdesë pas pesë miliardë vjet.

KOMENTE