English

Pritet të deshifrohet shkrimi më i vjetër në botë

Sistemi më i vjetër në botë, i shkrimit, i padeshifruar i cili deri tani ka sfiduar përpjekjet për të zbuluar sekretet e tij 5000 vjeçaree 5,000-vjeçar, mund të jetë gati për t'u deshifruar nga akademikët e Universitetit të Oksfordit.

Ky projekt hulumtimi ndërkombëtar tashmë hedh dritë se i takon kohës së bronxit ku në shoqërinë e mesme lindore, punëtorët jetonin të skllavëruar, me racione që ishte shumë afër me nivelin e urisë.

"Unë mendoj se ne jemi në pikën e fundit për të bërë një zbulim të madh", thotë Jakob Dahl, drejtor i Kërkimeve të Lashta Botërore Cluster.

Arma sekrete e Dr Dahl është të qenit në gjendje për të parë këtë shkrim më qartë se kurrë më parë.

Në një dhomë në Muzeun Ashmolean në Oksford, mbi mumiet egjiptiane dhe fragmente të qytetërimeve të hershme, një kupolë e madhe e zezë është klikuar dhe ka lëshuar dritë. dritën.

Kjo, pajisje pjesa sci-fi, pjesë e DIY, ka dhënë imazhet më të detajuara dhe me cilësi më të lartë të marra ndonjëherë nga këto simbole të pakapshme të prera në pllaka prej argjile. Kjo është Indiana Jones me software.

Ajo është duke u përdorur për të ndihmuar deshifrimin e një sistem shkrimi të quajtur proto-Elamite, e përdorur në mes të 3200BC dhe 2900BC që tani i përket një rajoni në jug perëndim të Iranit modern.

Dhe ekipi i Oxford mendon se ata mund të jenë në prag për të kuptuar këtë pjesë të madhe dhe të fundit të mbetur nga dorëshkrimet e padeshifruara nga bota antike.

KOMENTE