English

Mark Thompson, ish drejtori i BBC-së mohon rolin e tij në investigimin e Savile

Ish-Drejtori i Përgjithshëm i BBC Mark Thompson thotë se nuk ka luajtur asnjë pjesë në sirtarin e një programi investigativ në TV për Jimmy Savile.

Z. Thompson, i cili tani është shefi i ardhshëm ekzekutiv i New York Times, i tha gazetës se ai s'kishte bërë asgjë ", që mund të interpretohet si pafat".

Megjithatë, redaktori publik i gazetës ka thënë se është "konsideruar vlerë nëse ai është personi i duhur për këtë punë".

Pretendimet e abuzimit seksual nga Savile kanë dalë që nga vdekja e tij, vitin e kaluar.

Z. Thompson ka thënë më parë se ai është i gatshëm për t'iu përgjigjur pyetjeve të komisionit parlamentar.

Ish-bosi i BBC tha për New York Times se ai nuk kishte qenë në dijeni të raportit hetimor të përgatitur për programin e BBC-së deri sa ai u tërhoq.

Ai tha se kishte dëgjuar për një hetim nga një gazetar në një festë, dhjetorin e kaluar dhe kishte ndjekur bisedën me dy zyrtarë në BBC News.

"Kam biseduar me drejtuesit e lartë në BBC News duke e raportuar këtë bisedë që dëgjova në festë dhe i pyeta nëse kishte ndonjë problem" tha ai.

Ai tha se i kishin thënë se programi nuk do të transmetohet "për arsye gazetareske".

Z. Thompson, 55 vjeç, i cili kryesoi korporatën nga viti 2004 deri në shtator 2012, shtoi: "Nuk ka asgjë për të sugjeruar, se unë paskam vepruar në mënyrë të papërshtatshme në trajtimin e kësaj çështjeje.

"Unë nuk e pengova ose të ndaloja hetimin nga vendi i ngjarjes, nuk kam bërë asgjë tjetër që mund të interpretohet si pafat apo e paarsyeshme."

Ai tha se ai kishte qenë në dijeni të natyrës së akuzave kundër Savile.

Policia po heton pretendimet e abuzimit seksual nga ylli TV, Jimmy Savile
"Unë nuk kishte asnjë arsye për të besuar se sjellja e tij ishte një shqetësim i shtypur", tha ai.

"Sikur të kisha njohur natyrën e akuzave dhe pohimeve të besueshme që këto krime të tmerrshme paskan ndodhur gjatë kohës së tij në BBC dhe në ndërtesën e BBC, unë sigurisht do t'i kisha konsideruar ato shumë të rënda dhe do të kisha vepruar shumë ndryshe . "

Raportet thonë se zoti Thompson nuk ka një kontratë të veçantë me New York Times dhe secila palë mund të përfundojë marrëveshjen në çdo kohë.

Z. Thompson do të fillojë në New York Times më 12 nëntor.
Policia ka nisur një hetim penal për Savile, i cili vdiq vitin e kaluar moshës 84.

Ata e kanë përshkruar atë si një shkelës seksi, grabitqar dhe besoj se ai mund të ketë abuzuar me shumë njerëz - duke përfshirë edhe vajzat e reja - gjatë një periudhe 40-vjeçare.

KOMENTE