English

Merkel do të zbulojë memorialin e romëve të Holokaustit në Berlin

Kancelarja gjermane Angela Merkel do të zbulojë memorialn për viktimat rome të Holokaustit nazist në Berlin.

Memoriali - një pishinë rrethore e ujit me një bazament të vogël në mes - do të jetë në parkun Tiergarten, në afërsi të Reichstag-ut, ndërtesa e parlamentit gjerman.

Përurimi vjen pas disa mosmarrëveshjeve që zgjatën disa vjet mbi hartimin e memorialit dhe koston e tij.

Ekspertët thonë se 220.000 - 500.000 romë u vranë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

"Është shumë e rëndësishme për mua që të kemi një kulturë të përkujtimit", ka thënë zonja Merkel në një intervistë për kanalin e saj YouTube.

"Çdo brez duhet të përballet me historinë e tij. Dhe për këtë ne duhet të kemi vende të përshtatshme që njerëzit mund të shkojnë në të ardhmen, kur dëshmitarët nga koha nuk janë më gjallë."

Zonja Merkel pranoi se ndërtimi i memorialit ka marrë një kohë të gjatë dhe ka shkaktuar "shumë diskutime", dhe rikujtoi se memoriali për hebrenjtë e vrarë të Evropës kishte marrë më shumë se 15 vjet për të përfunduar.

Presidenti Joachim Gauck dhe rreth 100 të mbijetuarit e moshuar do të bashkohet me zonjën Merkel në ceremoninë e hapjes të mërkurën.

Memoriali është projektuar nga artisti izraelit Karavan Dani. Një lule e freskët do të vendoset në bazament në qendër të memorialit çdo ditë.

Një kronologji e fushatës së shfarosjes naziste qëndron pranë memorialit.

Në vitin 1982, Gjermania zyrtarisht njohu gjenocidin e romëve dhe sintit - një popull i lidhura që jeton kryesisht në fushat gjermanisht-folëse të Evropës Qendrore.

Udhëheqësi i Këshillit Qendror të sintive dhe romëve në Gjermani, Romani Rose, gjithashtu do të jenë në ceremoni.

Ai tha: "Hapja e memorialit dërgon një mesazh të rëndësishëm për shoqërinë se ndjenja anti-rome është aq e papranueshme sa anti-semitizmi."

Në vitet e fundit, Gjermania ka qenë duke lëvizur për të përkujtuar persekutimin e romëve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Megjithatë, organizatat rome dhe grupet e të drejtave të njeriut thonë se ata janë të diskriminuar në shumë vende evropiane.

KOMENTE