English

OSBE: Zgjedhjet në Ukrainë përmbysën demokracinë

Vëzhguesit ndërkombëtarë thonë se zgjedhjet e Ukrainës ka qenë një hap prapa për demokracinë, ato u dëmtuan nga "abuzimi i pushtetit dhe roli i tepërt i parave".

Deklarata nga OSBE-ja e trupit të sigurisë rajonale erdhi si rezultatet e hershme vunë në dukje një fitore për Partinë e Presidentit Viktor Janukoviç Rajoneve.
Kreu i opozitës dhe ish-kryeministrja Julia Timoshenko mbeten në burg.

Znj Timoshenko ka njoftuar një grevë urie në shenjë proteste ndaj manipulimit të votave të dyshuara dhe është duke pirë vetëm ujë të pijshëm.

"Duke marrë parasysh abuzimin e pushtetit, si dhe rolin e tepruar të parave në këto zgjedhje, progresi demokratik duket të ketë ndryshuar në Ukrainë", ka thënë Habsburg Douglas WALBURGA, një deputet suedez i cili kryesoi misionin e OSBE-së.

Kritika me kontrast të fortë me konkluzionet e vëzhguesve ndërkombëtarë në zgjedhjet presidenciale të shkurtit 2010 të Ukrainës gjykohen të kenë qenë transparente, të paanshme dhe një "shfaqje mbresëlënëse" të demokracisë.

Me gati dy të tretat e votave të numëruara, agjencia e lajmeve AFP thotë se Partia e zotit Janukoviç ka 34,2% të votave krahasuar me 22.5% për partinë e zonjës Timoshenko.

Partia e Rajoneve është parashikuar për të marrë 114 nga 225 ulëse të vetme-mandatit, të cilat do të sigurojnë shumicën në asamblenë 450-vendëshe.

KOMENTE