English

Abu Jihad, numri 2 i Palestinës është vrarë nga agjentët izraelitë

Ushtria e Izraelit ka qartësuar për botim një intervistë me një komando që vrau deputetin e pastaj shefin palestinez Jaser Arafat.

Ajo ka qenë besuar gjerësisht se Ebu Xhihadi u vra nga agjentët izraelitë në Tunis në vitin 1988, por Izraeli nuk ka pranuar zyrtarisht atë.

Megjithatë, ushtria ka lejuar gazetën Yediot Ahronot të botojë intervistën me Nahum Lev.

Z. Lev vdiq në vitin 2000 dhe shkaqet e vdekjes së tij nuk ishin bërë publike deri më tani.

Ebu Xhihadi - emri i vërtetë i të cilit ishte Khalil al-Wazir - themeloi Organizatën Çlirimtare të Palestinës (PLO) me Jaser Arafatin dhe u fajësua për një varg të sulmeve vdekjeprurëse mbi izraelitët.

Ai u qëllua për vdekje më 16 prill 1988 në një bastisje në selinë PLO në kryeqytetin tunizian.

Kevin Connolly i BBC-së në Jeruzalem thotë se askush në Lindjen e Mesme dyshonte se Izraeli ishte prapa vrasjes.

Ai thotë se Yediot Ahronot ka negociuar me censorët ushtarakë izraelitë për muaj të tërë, për marrjen e lejes për të treguar historinë.

"Izraeli vrau njeriun numër 2 në PLO, Ebu Xhihad, në Tunis në vitin 1988, raporton gazeta.

"Pjesa e inteligjencës së vrasjes është mbikëqyrur nga [zbulimi izraelit Mossad], dhe pala operacionale është kryer nga Sayeret Matkal [njësi elite komando]."

KOMENTE