English

Nikolić: Genocidi nuk është kryer në Srebrenicë

Kryesuesi i presidencës boshnjake Bakir Izetbegović, shpjegoi se ai kishte anulluar një takim me Nikoliq muajin e kaluar për shkak se lideri serb kishte deklaruar se Bosnje-Hercegovina ishte "duke vdekur ngadalë", dhe se "gjenocidi nuk ishte kryer në Srebrenicë".

Agjencia Anatolia e Turqisë raporton se Izetbegović në të njëjtën kohë shprehu keqardhjen e tij në "të mos pasur një shans për të biseduar me udhëheqës të tillë si Boris Tadiq".

Duke folur për TV Federale me bazë në Sarajevë, ai i përshkroi turqit si "një faktor qetësues në Bosnje-Hercegovinë".

I pyetur për të shpjeguar deklaratën e tij se Kryeministri turk Rexhep Erdogan është "edhe një lider boshnjak", ai edhe njëherë deklaroi se "shumë muslimanë shohin Erdoganin si udhëheqësin e tyre, duke përfshirë palestinezët dhe boshnjakët":

"Muslimanët janë Ummet, ndaj kanë probleme globale, dhe ata kërkojnë udhëheqës globale. Njëri prej këtyre udhëheqësve globale që mund të lidhin vlerat muslimane dhe laike është pa dyshim Erdogan. Muslimanët me siguri e mendojnë atë si një njeri që artikulon interesat e tyre, thotë Fjalët krenohemi, qëndron prapa ndjenjave të tyre. Shumë myslimanë në botë mendojnë në këtë mënyrë. Per shembull, palestinezët, madje dhe boshnjakët. "

Izetbegović vuri në dukje se Alija babai i tij "nuk ia ka lënë Bosnjën Erdogant në një testament", por se ai "i ka lënë kujdesin për Bosnjën atij, në një testament":

"Babai im la edhe te amerikanët kujdesin për Bosnjën në një testament, që do të thotë, luftërat nuk duhet të ndodhin përsëri në Bosnje-Hercegovinë."

Izetbegović vazhdoi duke thënë se serbët në Bosnjë bashkëpunojnë me Serbinë dhe kroatët me Kroacinë, "qimet po ndahen vetëm kur është fjala për ne (boshnjakët)", dhe vazhdoi:

"Ne të gjithë kemi disa kombe të cilët qëndrojnë prapa nesh. Turqit qëndrojnë prapa Bosnje-Hercegovinë dhe pas boshnjakëve, por në një mënyrë inteligjente. Ata nuk do të na mbështesin në konflikt, por ata do të na mbështesin në pajtimin, një ripërtëritje të ekonomisë dhe ndër -Marrëdhëniet personale, në proceset integruese drejt BE-së dhe NATO-s. "

Turqit mund të sjellin në kryeqytet, investime, dhe pajtim, ndërsa në të njëjtën kohë - "nuk kërkojnë asgjë në këmbim."

Pasi ata e kuptuanë se, Izetbegoviç ishte i bindur, serbët në Republikën Serbe (RS) do të ndryshojë qëndrimin e tyre në lidhje me turqit dhe Turqinë.

Ai njoftoi se Partia e Veprimit Demokratik (SDA) "do të përdorë të gjitha mjetet demokratike" për të bllokuar marrëveshjen e shpallur së fundmi mes palëve të udhëhequr nga Milorad Dodik (SNSD) dhe Zllatko Lagumxhija (SDP), dhe foli kundër nismës së Dodik për demilitarizimin e Bosnjës, "nën rrethana kur dy vendet fqinje janë të armatosura".

Sa për përfshirjen e tij të dyshuar, në aktivitete kriminale, Izetbegoviq tha se ai do të tërhiqet nga Presidenca dhe të lërë politikën, nëse akuzat e aktiviteteve të tij të paligjshme dhe "lidhjet publike apo sekrete afariste" do të provohen.

KOMENTE