English

Shimpanzetë dhe orangutangu, kanë të njëjtën kurbë lumturie si njerëzit

Shimpanzetë dhe orangutangu mund të përjetojnë një "krizë në mes të jetës" ashtu si njerëzit, sugjeron një studim.

Një ekip ndërkombëtar i hulumtuesve ka vlerësuar mirëqenien dhe lumturinë-e majmunëve të mëdhenj.

Ata gjetën se mirëqenia ishte e lartë në rini, dhe vinte drejt rënies kur ata ishin në mes të jetës, në formën e një kurbe U, si dhe lumturia njerëzore.

Studimi mblodhi së bashku ekspertë si psikologë, primatologists dhe ekonomistë.

Rezultatet janë publikuar në Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Dr Weiss shpresonte se rezultatet do të tregojnë një kurbë të ngjashme për shkak të marrëdhënieve të ngushta mes njerëzve, shimpanzeve dhe orangutans.

Studimi tregoi se njerëzit meshkuj dhe femra, shimpanzetë dhe orangutans kanë të njëjtën kurbë në formë U, pavarësisht dallimeve në rolet sociale.

KOMENTE