English

NASA përgjigjet për 21 dhjetor 2012

Shumë diskutime janë ngjallur anembanë botës rreth datës 21 dhjetor 2012. NASA ka dhënë përgjigje lidhur me pyetje të ndryshme që kanë vajtur në adresën zyrtare të tyre.
Pyetjet dhe përgjigjet jepen më poshtë.


Përtej 2012: Pse Bota nuk do të përfundojë?

21 dhjetor 2012, nuk do të jetë fundi i botës siç e dimë, megjithatë, ajo do të jetë një tjetër solsticit i dimrit.

Pyetje: A ka ndonjë kërcënim në Tokë në 2012? Shumë uebfaqe të internetit thonë se bota do të përfundojë në dhjetor 2012.
Përgjigje (A): bota nuk do të përfundojë në vitin 2012. Planeti ynë ka qenë duke marrë së bashku vetëm gjobë për më shumë se 4 miliardë vjet, dhe shkencëtarët në mbarë botën besojnë se nuk ka asnjë kërcënim i lidhur me vitin 2012.

Pyetje: Çfarë është origjina e parashikimit se bota do të përfundojë në vitin 2012?
A: Historia filloi me pretendimet se Nibiru, një planet që supozohet se është zbuluar nga sumerët, drejtohej drejt Tokës. Kjo katastrofë ishte parashikuar fillimisht për në maj 2003, por kur asgjë nuk ndodhi data e fundit të botës u zhvendos në dhjetor 2012 e lidhur deri në fund të një prej cikleve në kalendarin e lashtë Mayan në solsticin dimëror në vitin 2012 - kështu data e parashikuar si fundi i botës u morr 21 dhjetor 2012.

Pyetje: A përfundon kalendari Mayan në dhjetor 2012?
A: Ashtu si kalendari që ju keni në mur të kuzhinës tuaj dhe që nuk pushon së ekzistuari edhe pas 31 dhjetorit, kalendari Mayan nuk pushon së ekzistuari në 21 dhjetor, 2012. Kjo datë është fundi i periudhës Mayan gjatë numërimit, por pastaj - ashtu si kalendari juaj fillon përsëri më 1 janar - Një tjetër periudhë numërimi fillon për kalendarin Mayan.

Pyetje: A ka parashikuar NASA parashikuar një "ndërprerje totale" e Tokës në 23 dhjetor - 25 dhjetor?
A: Absolutisht jo. As NASA as ndonjë organizatë tjetër shkencore nuk ka parashikuar një ndërprerje të tillë. Raportet e rreme mbi këtë çështje pretendojnë se disa lloje të "shtrirjes së universit" do të shkaktojnë një ndërprerje. Nuk ka asnjë shtrirje të tillë. Disa versione të kësaj thashetheme citojnë një mesazh Gatishmëri Emergjente nga NASA Bolden Administrator Charles. Ky është thjesht një mesazh për të inkurajuar njerëzit që të jenë të përgatitur për raste urgjente, të regjistruara si pjesë e një fushate më të gjerë gatishmërie të qeverisë. Ajo nuk përmend një ndërprerje.

Pyetje: A mundet që planetet të lidhen në një vijë të drejtë në mënyrë që ndikojnë mbi Tokë?
Nuk ka alignments planetare në dekadat e ardhshme dhe madje edhe nëse këto alignments efektet e tyre në Tokë do të ishin të papërfillshme. Një shtrirje madh ka ndodhur në vitin 1962, për shembull, dhe dy të tjerë ndodhën gjatë 1982 dhe 2000. Çdo dhjetor Toka dhe dielli lidhen me qendrën e përafërt të Milky Way Galaxy, por që është një ngjarje vjetore pa asnjë pasojë.

Pyetje: A ka një planet xhuxh me ngjyrë kafe të quajtur Nibiru apo Planeti X apo Eris që po i afrohet Tokës dhe kërcënon planetin tonë me shkatërrimin e përhapur?
A: Nibiru dhe histori të tjera rreth planeteve të pabindur janë një shaka e internetit. Nuk ka asnjë bazë faktike për këto pretendime. Nëse Nibiru apo Planeti X ishin reale dhe ishin drejtuar drejt takimit me Tokën në vitin 2012, astronomët do të kishin ndjekur ata për të paktën një dekadë të fundit, dhe ajo do të ishte e dukshme deri tani me sy të lirë. Natyrisht, ajo nuk ekziston. Eris është i vërtetë, por kjo është një planet xhuxh i ngjashëm me Plutonin që do të mbetet jashtë sistemit diellor, dhe afërsia më e afërt që mund t'i afrohet Tokës, është rreth 4 miliardë kilometra.

Pyetje: Çfarë është teoria polare e ndryshimit? A është e vërtetë se korja e Tokës bën një rrotullim 180 gradë rreth boshtit të saj në një çështje ditësh?

A: Një ndryshim në rotacionin e Tokës është i pamundur. Ka lëvizje të ngadalta të kontinenteve (për shembull Antarktida ishte pranë ekuatorit qindra miliona vjet më parë), por që është e parëndësishme për pretendimet e ndryshimit të poleve rrotulluese. Megjithatë, shumë nga faqet e internetit kanë arritur të mashtrojnë njerëzit në mënyrë të pabesueshme. Ata pretendojnë një marrëdhënie në mes të rrotullimit dhe polarizimit magnetik të Tokës, e cila bën ndryshimin e çrregullt, me një ndryshim magnetik që po ndodh në çdo 400.000 vjet mesatarisht. Aq sa dimë, ndryshim të tilla magnetike nuk shkaktojnë ndonjë dëm për jetën në Tokë. Shkencëtarët besojnë se një ndryshim magnetik ka shumë gjasa të ndodhë në mijëvjeçarët e ardhshëm.

Pyetje: A është Toka në rrezik për t'u goditur nga një meteor në vitin 2012?
A: Toka ka qenë gjithmonë subjekt i ndikimeve nga kometat dhe asteroidet edhe pse goditjet e mëdha janë shumë të rralla. Ndikimi i fundit i madh ishte 65 milionë vjet më parë, dhe që çoi në zhdukjen e dinosaurëve. Sot astronomët e NASA-s po kryejnë një studim të quajtur Anketa Spaceguard për të gjetur ndonjë asteroid të madh afër Tokës, para se goditja të ndodhë. Ne deri tani jemi të vendosur se nuk ka asteroidë aq të mëdhenj sa në kohën që u zhdukën dinosaurët. E gjithë kjo punë është bërë haptazi me zbulimet e postuar çdo ditë në Pranë-Earth Object Program website NASA Office , kështu që ju mund të shihni për veten tuaj se asgjë nuk është parashikuar për tu goditur në vitin 2012.

Pyetje: Si mundet që shkencëtarët e NASA-s mendojnë në lidhje me pretendimet e fundit të botës në vitin 2012?
A: Për çdo kërkesë të fatkeqësisë ose ndryshime dramatike në vitin 2012, ku është shkenca? Ku është prova? Nuk është asnjë, dhe për të gjitha pohimet imagjinare, nëse ato janë bërë në libra, filma, dokumentarë apo mbi internetin, ne nuk mund ta ndryshojmë këtë fakt të thjeshtë. Nuk ka asnjë dëshmi të besueshme për asnjë nga pohimet e bëra në mbështetje të ngjarjeve të jashtëzakonshme që thuhet se do ndodhin në dhjetor 2012.

Pyetje: A ka ndonjë rrezik nga stuhitë diellore gjigante të parashikuara për vitin 2012?
A: Aktiviteti diellore kanë një cikël të rregullt, me kulme përafërsisht çdo 11 vjet. Pranë këtyre aktiviteteve kulmore, fishekzjarret diellore mund të shkaktojë disa ndërprerje të komunikimit satelitor, megjithëse inxhinierët janë të mësuar se si të ndërtojnë elektroniken që të jetë e mbrojtur nga stuhitë diellore më të mëdha. Por nuk ka asnjë rrezik të veçantë lidhur me vitin 2012. Solari tjetër diellor, maksimal, do të ndodhë në kuadrin kohor 2012-2014 dhe është parashikuar të jetë një cikël mesatar diellor, dhe që nuk janë të ndryshme nga ciklet e mëparshme gjatë gjithë historisë.

KOMENTE