English

Çekia do të votojë për presidentin e ri

Çekët janë të vendosur për të zgjedhur pasardhësin e Presidentit Vaclav Klaus, një Eurosceptic konservator i cili ka udhëhequr vendin e tij për 10 vitet e fundit.

Kjo është zgjedhja e parë e drejtpërdrejtë për presidentin, i cili bën disa emërime kyçe.

Votuesit kanë nëntë kandidatë prej të cilëve mund të zgjedhin njërin si presidentin e tyre. Sondazhet e opinionit sugjerojnë se nuk ka favoriti të qartë në avantazh.

Zgjedhjet do të shkojnë në një raund të dytë, nëse asnjë kandidat nuk fiton mbi 50% të votave.

Dy prej kandidatëve më të shquar janë ish kryeministra Milosh Zeman dhe Jan Fisher.

Z. Fischer, megjithatë, është ndjekur nga anëtarësia e tij e fundit e Partisë Komuniste, ndërsa Zeman ishte i diskutueshëm, raporton korrespondenti tonë.

Ministri i Jashtëm Karel Shvarzenberg, është më i preferuar në mesin e votuesve të rinj urbane.

Një tjetër konkurrent është profesor drame, piktor dhe kompozitor Vladimir Franz, i cili është i mbuluar me tatuazhe blu.

Presidenti i ri do të përfaqësojë Republikën e Çekisë jashtë vendit dhe të emërojë kandidatët për gjykatën kushtetuese dhe bankës qendrore.

Klaus, një figurë karizmatike, por përçarëse, është ndaluar nga kushtetuta për të kërkuar një mandat të tretë në detyrë.

Korrespondentët thonë se largimi i tij ka të ngjarë të jenë i mirëpritur në kryeqytete të Evropës, të cilat janë Exasperated shpesh nga dyshimi i tij i topitur në integrimin evropian.

Paraardhësi Klaus si president ishte Dramaturg dhe disident dhe Vaclav Havel, udhëheqës Velvet Revolution që solli poshtë sundimin komunist.

KOMENTE