English

Spanja fton hebrenjtë të kthehen. Qeveria i premton pasaportë dhe nënshtetësi spanjolle

Më shumë se 500 vjet më parë, dhjetëra e mijëra hebrenj ikën nga Spanja për shkak të persekutimit. Tani pasardhësit e tyre janë ftuar të kthehen.

Para inkuizicionit famëkeq spanjoll të shekullit të 15-të, disa 300.000 hebrenj jetonin në Spanjë. Ajo ishte një nga komunitetet më të mëdha të hebrenjve në botë.

Sot, janë rreth 40,000 apo 50,000 - por ky numër mund të rritet përsëri në mënyrë dramatike.

Në nëntor, drejtësia e Spanjës, Ministri Alberto Ruiz-Gallardon njoftoi një plan për t'i dhënë pasardhësve të komunitetit hebre të Spanjës - i njohur si hebrenjtë sefarditë - një pasaportë spanjolle dhe shtetësinë spanjolle.

"Në udhëtimin e gjatë Spanja ka ndërmarrë për të rizbuluar një pjesë nga vetja," tha ai.

Kushdo që mund të provojë origjinën e tyre hebrenj spanjollë, tha ai, do t'i jepet shtetësi spanjolle.

KOMENTE