English

Kleriku Abu Qatada është në qendër të një hetimi policor

Kleriku Abu Qatada është në qendër të një hetimi policor pasi dyshohet si ekstremist ka konfirmuar Scotland Yard.

Qatada është me kusht në Britani të Madhe, ndërsa ai po lufton për mos-deportimin në Jordani ku akuzohet për terrorizëm.

Oficerët antiterroristë janë duke kërkuar përmes "një shumë të tmerrshme" botimesh dhe materialesh të tjera, për të parë nëse Qatada ishte përgjegjës për to si dhe një thyes i ligjit.
52-vjeçari predikues u arrestua këtë muaj, gjoja për shkeljen e kushteve të lirimit të tij me kusht, sipas kushteve të emigracionit, pasi policia gjeti pajisje të komunikimit në shtëpinë e tij.

Por ato sende janë zbuluar si pjesë e një hetimi më të gjerë policor, ku ai ka qënë pjesë e disa komenteve të bërëa në publikime të ndryshme që shprehin lidhje eksremiste.
Materiali është në gjuhë të ndryshme dhe nga një sërë burimesh, duke përfshirë edhe online, dhe policia po shqyrton nëse ato janë shkruar nga Qatada.

Zëvendës Asistenti, Komisioneri Metropolitan Stuart Osborne tha: "Kur kemi kërkuar në shtëpinë e tij para arrestimit të tij që ishte një kërkim i policisë në lidhje me hetimin e disa publikimeve, për të parë në qoftë se çdo gjë kishte arritur një prag penal, dolëm me përfundimin e fjalëve mund ose nuk mund t'i atribuohet Qatadas.

Ndaj Kleriku u lirua nga paraburgimi vetëm prej imigrimit në nëntor, kur gjykatat bllokuan përpjekjen e fundit të Ministrisë së Brendshme për të dëbuar atë në Jordani, ku ai përballet me akuza terroriste.

Sekretari Osborne është në pritje të rezultatit të ankesës dhe një dëgjim të veçantë ku pretendohet shkelja e tij.

Në çështje të tjera, Z. Osborne, i cili është koordinator i lartë kombëtar për luftën kundër terrorizmit, tha se policia dhe shërbimet e sigurisë kishin prishur një komplot terrorist në një shkallë të lartë, çdo vit që prej 2005.
Por ai paralajmëroi se vendi përballet nga kërcënime terroriste më komplekse si kurrë më parë duke përfshirë ekstremizmin islamik i cili është në rritje edhe në pjesë të tjera të botës kështu padyshim do të jetë dhe një kërcënim në rritje në Irlandën e Veriut.

KOMENTE