English

Guvernatori i Tokios pasi fyen Turqinë, kërkon falje publike

Guvernatori i Tokios ka kërkuar falje për komentet e tij Stambollit rival, të bëra në lidhje me ofertën për 2020 ne Lojërat Olimpike.

Naoki Inose, i cili është kryetar i Komitetit Olimpik të ofertave, per Tokion i bëri këto komente në një intervistë në Nju Jork.

Ai u shfaq për të kritikuar mundesite në Stamboll dhe tha se vendet islamike ishin "duke luftuar me njëri-tjetrin".

Z. Inose tha se vërejtjet e tij kishte qenë "të papërshtatshme".

"Unë jam duke kërkuar falje, pasi vërejtjet e mia mund të jenë keqinterpretuar nga njerëzit në botën islame, kështu që unë jam duke kërkuar falje në mënyrë të qartë për këtë," tha ai në një konferencë shtypi.

Z. Inose zëvendësoi paraardhësin e shquar Shintaro Ishihara, i cili dha dorëheqjen në fund të vitit të kaluar për të kontestuar zgjedhjet e përgjithshme japoneze në dhjetor 2012.

"Për atletët, ku do të jetë vendi më i mirë? E pra, krahasoni dy vendet ku kanë ende për të ndërtuar infrastrukturë, objekte shumë të sofistikuara," u citua të ketë thënë në një artikull të botuar javën e kaluar nga New York Times .

Ai gjithashtu ka thënë: "vendet islamike, gjëja e vetme që ata ndajnë të përbashkët është All-llahu dhe ata po luftojnë me njëri-tjetrin".

Vërejtjet e tij nxiten frikën se oferta e Tokios mund të kenë thyer, rregullat e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC)që parandalojnë qytetet kandidate per te komentuar mbi rivalët e tyre.

Ministri sportiv i Turqisë e quajti vërejtje "të padrejte dhe të dobët", njoftoi agjencia e lajmeve Reuters.

Z. Inose tha se nga tani e tutje ai do te beje fushate "në mënyrë rigoroze në përputhje me rregullat e IOC".

Fletëvotimi do të mbahet më 7 shtator, me Madrid, Stamboll dhe Tokio.

KOMENTE