English

Zbulimi më i ri. Liqeni Vostok, i gjetur 2 milje nën akull, sjell surpriza jetësore

Zbulimi më interesant që ka mbërritur.
Një liqen gjigant i varrosur më shumë se dy milje nën akullin Antarktik është gjetur të përmbajë "surpriza" të ndryshme të jetës.

Analiza e bërthamave të akujve të marrë në pellgun e Liqenit Vostok, liqeni subglacial ku shkencëtarët rusë e shpuan në vitin 2012, kanë zbuluar ADN-në nga 3507 organizmat të vlerësuara.

Ndërsa shumica u gjetën të jenë baktere, shumë prej të cilave ishin të reja për shkencën, u gjetën dhe organizma vetëm një qelizore, organizma shumëqelizore duke përfshirë edhe kërpudhat.

Diversiteti i jetës të liqenit i ka habitur shkencëtarët pasi ata kishin menduar se liqeni do të jetë steril për shkak të kushteve ekstreme.

KOMENTE