English

Zbulohet antibiotiku i ri që lufton MRSA dhe antraksin

Një kompleks krejtësisht i ri dhe i pazakontë antibiotikësh është nxjerrë nga një mikroorganizëm që gjendet në sedimentet detare në brigjet e Kalifornisë.

Zbulimi i antibiotikëve të vërtetë është i rrallë, dhe ekspertët thonë se rezistenca ndaj mjekimeve të deritanishme përbën një kërcënim të madh për shëndetin e njeriut.

Shkencëtarët amerikanë thonë se kompleksi i ri, i quajtur anthracimycin, duket të jetë efektiv në vrasjen MRSA dhe antraksit.

Detajet paraqiten në revistën gjermane Chemie Angewandte.

Struktura unike kimike e kompleksit mund të çojë deri tek një klasë të re të barnave antibiotikë.

Thomas Frieden, drejtor i Qendrës amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, kohët e fundit paralajmëroi për rrezikun që vjen nga antibiotikët-rezistente të baktereve "makth", ndërsa Sally Davies, Kryeshef Mjekësor i përshkroi ato si një "bombë me sahat" që kërcënon sigurinë kombëtare.

Struktura e anthracimycin, e përshkruar nga Kyoung Hwa Jang dhe bashkë-punëtorëve nga Scripps në revistën letër e tyre, është ndryshe nga çdo antibiotik i raportuar më parë.

Kompleksi ishte nxjerrë nga bakteret Steptomyces që kishin qenë të mbledhura nga Christopher Kauffman në sedimentet nga Oqeani Paqësor.

Udhëheqësi i ekipit të kërkuesve, William Fenical, komentoi:.. "Rëndësia e vërtetë e kësaj pune është se anthracimycin ka një strukturë të re dhe unike kimike. Zbulimi i komponimeve kimike të reja është mjaft i rrallë. Ky zbulim shton në zbulimet e shumta të mëparshme që tregojnë se bakteret detare janë gjenetikisht dhe kimikisht unike. "

Testimi fillestar i kompleksit antibiotik ka treguar efikasitetin ndaj antraks, një bakter që ka qenë përdorur si një armë bioterrorism. Por ajo gjithashtu tregoi aktivitet të rëndësishëm kundrejt Staphylococcus aureus MRSA, superbug.

Zbulimi thekson se burim potencial për materiale të reja dhe komponimet e ofruara nga oqeanet, mbetet i pashkelur.

KOMENTE