English

Studim: Gjalpi i kikirikut mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit

Ngrënia gjalpë kikiriku mund të zvogëlojë rrezikun kancerit të gjirit, te gratë, tregon një studim i ri.
Vajzat adoleshente të cilat rregullisht hanë kikirikë kanë 39 përqind më pak gjasa për të zhvilluar sëmundjet beninje të gjirit nga mosha 30.
Disa sëmundje beninje të gjirit, rritin rrezikun e kancerit të gjirit më vonë në jetë.
Hulumtuesit në Universitetin e Uashingtonit Shkolla e Mjekësisë në St Louis dhe Harvard Medical School kanë gjetur se lidhja ishte veçanërisht e fortë në vajzat që kanë ngrënë kikirikë, kur ishin në mes të moshës nëntë dhe 15.

"Këto rezultate sugjerojnë se gjalpi i kikirikut mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit të gjirit në gratë", tha Dr Graham Colditz, drejtor i asociuar për parandalimin dhe kontrollin e kancerit në Qendrën e kancerit Siteman në Washington.

Hulumtuesit studiuan 9.039 vajza amerikane në mes viteve 1996 dhe 2001, dhe pastaj përsëri në mes të 2005 dhe 2010, kur ato ishin 18 deri 30-vjeç.
Ata gjetën se pjesëmarrësit të cilët kanë ngrënë gjalpë kikiriku apo arra dy herë në javë kishin 39 përqind më pak gjasa për të zhvilluar sëmundje beninje të gjirit se sa ato që kurrë nuk i kishin ngrënë ato.

Gjetjet e studimit gjithashtu sugjerojnë se fasulet, thjerrëzat, soja dhe misër gjithashtu mund të ndihmojnë për të parandaluar sëmundje beninje të gjirit, por konsumi i këtyre ushqimeve ishte më i ulët në këto vajza që do të thotë se dëshmia ishte e dobët.

Studimet e fundit tregojnë se gjalpë kikiriku, arra, perime, jo shumë yndyrë ndikojnë në një rrezik më të ulët të sëmundjes beninje të gjirit.

KOMENTE