English

Prindërit nga Kosova dëbohen nga Franca, por rrihen në Mitrovicë

Prindërit e nxënëses rome , ku dëbimi i tyre nga Franca ngjalli zemërim , janë sulmuar në Kosovë .

Policia tha se prindërit e Leonarda Dibranit u rrahën nga sulmues të panjohur në Mitrovicë. Nëna e saj u trajtua në spital për plagët e marra.

15 -vjeçarja , prindërit e saj dhe 5 vëllezërit e motrat u dëbuan nga Franca më 9 tetor, pasi ata humbën betejën e tyre për azil .

Një hetim është në proces në Francë Si dhe Pse leonarda ishte hequr me dhunë nga autobusi i shkollës së saj në sy të nxënësve të tjerë .

Associated Press njoftoi se prindërit u sulmuan nga një tjetër çift rom , dhe se të dy çiftet janë duke u marrë në pyetje nga policia .

Sulmi vjen një ditë pasi presidenti francez, Francois Hollande i ofroi mundësinë për t'u kthyer në Francë - vetëm Leonardës për të përfunduar studimet e saj, por ajo ka hedhur poshtë ofertën e tij.

Familja Dibrani u largua nga Kosova për në Francë pesë vjet më parë dhe jetonin në Levier , në rajonin lindor Doubs të Francës. Ata përmendën diskriminimin në Kosovë si arsye për azil .

Një urdhër për dëbimin e tyre u lëshua pasi ata humbën rastin e tyre . Pas dy shtyrjeve , dëbimi i tyre ishte riplanifikuar për këtë muaj .

Më 9 tetor,familja u vendos në një avion në Prishtinë , kryeqytetin e Kosovës . Që nga atëherë, ata kanë jetuar në qytetin e ndarë të Mitrovicës.

Ministri i Brendshëm francez Manuel Valls ka insistuar se dëbimi i Leonardës dhe pjesës tjetër të familjes së saj ishte kryer në përputhje me procedurën e përcaktuar .

Muajin e kaluar ai deklaroi se Romët nuk mund të pajtohen me mënyrën franceze të jetës .

Kritikët e akuzojnë administratën e presidentit Hollande se po ndjek vijën e vështirë ndaj Romëve ashtu si paraardhësi i tij konservativ , Nicolas Sarkozy.

Amnesty International njoftoi kohët e fundit se më shumë se 10,000 romë ishin dëbuar nga kampet e përkohshme në Francë në gjysmën e parë të vitit.

20,000 romë janë vendosur në Francë , dhe që vijnë kryesisht nga Rumania , Bullgaria dhe pjesë të ish-Jugosllavisë si Kosova .

KOMENTE