English

Greqia i kërkon Turqisë të tërheqë trupat nga Qiproja

Greqia i ka bërë thirrje Turqisë në përputhje me ligjin ndërkombëtar që të tërheqë forcat e saj pushtuese nga Qipro.

Në një deklaratë të lëshuar të premten , e cila shënon 30 vjetorin e themelimit të regjimit separatist në pjesën e pushtuar të vendit ,ministria e jashtme greke i kërkoi Ankarasë që të rishikojë politikën e saj ndaj Qipros dhe të veprojnë në përputhje me rezolutat e Kombeve të Bashkuara Këshillit të Sigurimitlidhurin me ishullin e ndarë .

"Bashkësia ndërkombëtare , me përjashtim të Turqisë , respekton sovranitetin, pavarësinë dhe integritetin territorial të Republikës së Qipros dhe konfirmon me çdo mundësi që shpallja e shtetit të shkëputur është ligjërisht e pavlefshme , " thuhet në deklaratë.

Ministria tha se Athina do të vazhdojë përpjekjet për një zgjidhje paqësore të pranuar reciprokisht .

"Greqia nuk do të pranojë precedentin e pushtimit turk , " thuhet në deklaratë.

Turqia pushtoi Qipron në vitin 1974 në përgjigje të një grushti shteti grek qipriot që synon bashkimin e Mesdheut lindor të ishullit me Greqinë . Ankaraja mban rreth 30,000 trupa në një enklavë qipriote turke që vetëm ajo e njeh .

Qipriotët turq krijuan shtetin e tyre separatist në 15 nëntor 1983 .

KOMENTE