English

Sëmundje e rrallë. Djersit dhe nxjerr gjak

Një vajzë e re domenikiane 19 vjeçare ka kaluar një gjendje të rrallë të një sëmundje e cila e bëri atë që të kalonte edhe në depresion.

Delfina Cedeno, 4 vjet më parë vuri re që kur ajo qante dhe djersa e saj dilte me gjak, i cili më vonë sa vinte dhe përkeqësohej duke dalë edhe nga thonjtë dhe kërthiza në bark.

Gjendjen e saj asnjë nuk e besonte, madje ngeli e vetme në dhomën e gjumit pasi të gjithë e braktisën përveç familjarëve të saj.

Mjekët nuk dinin si ta shpjegonin aq sa një ditë gjendja e saj u përkeqësua dhe ajo filloi të nxirte gjak në sy të një mjeku gjatë vizitës.
Vetëm atëherë problemi filloi të ndiqej shumë seriozisht nga stafi mjekësor.

pas shumë testeve dhe analizave mjekësore ajo u përcaktua me një nivel adrenaline 20 herë më të lartë se të një personi normal pra gjendja quhet hematidrosis.

Gjendja është shumë e rrallë. Sipas një studimi të publikuar në Journal indian në dermatologji, enët e shumta të gjakut që rrethojnë gjendrat e djersës, nën presionin e stresit i ngushtojnë ato.
Si ankthi rritet, enët e gjakut zgjerohen deri në pikën e këputjes. Gjaku shkon në gjëndrat e djersës, të cilat i shtyjnë ato dhe së bashku me djersë dain në sipërfaqe, duke u paraqitur si pika gjaku të përzier me djersë.

Literatura mjekësore i referohet Leonardo Da Vinci i cili përshkruan një ushtar që djersinte gjak para betejës dhe Jezusi përjetoi hematohidrosis ndërsa lutej në kopshtin e Gjetsemanit para kryqëzatës së tij.

Por historia e vajzës u dëgjua nga shumë njerëz dhe një djalë i cili ka paguar vizitën e saj të specializuar u bë personi që ktheu jetën e saj në normalitet ku më pas ata u dashuruan dhe tashmë janë të fejuar.

Cedeno përësri ka gjakderdhje por rrallë dhe në masë të vogël, por në sajë të mjekimit dhe dietës së kontrolluar për të ulur ankthin e saj ajo po bën përmirësime të dukshme.

KOMENTE