English

Rusia ul përsëri çmimin e gazit për Ukrainën. Nuk dëshiron Ukrainën në BE

Rusia i ka dhënë Ukrainës një zbritje prej pothuajse një të tretën nga gazi rus dhe tha se do të blej miliarda dollarë vlerë të obligacioneve të qeverisë ukrainase.

Lëvizjet vijnë mes përpjekjeve ruse për të ndaluar Ukrainën të lëvizë drejt BE-së .

Presidenti rus Vladimir Putin dhe homologu i tij ukrainas Viktor Janukoviç thanë se nuk kishin diskutuar se Ukraina u bashkua me Rusinë në një marrëveshje të tillë.

Protestat vazhduan në Kiev mbi lidhjet e thelluara me Rusinë .

Pas bisedimeve midis dy burrave në Kremlin , u njoftua se Rusia do të blejë $ 15bn$ -vlerë ( £ 9.2bn ; 10.9bn euro ) të obligacioneve qeveritare të Ukrainës.

Kostoja e gazit rus që furnizon Ukrainën ka shkuar nga 400 dollarë( £ 245 , € 291 ) për 1,000 metra kub për 268,5 $ .

Z. Putin tha se ndihma nuk është dhënë me kushte.

Masat e fundit që janë marrë qëllim të lehtësojnë problemet financiare të Ukrainës në një kohë kur vendi po lufton për të shmangur falimentimin.

Ndërsa të dy udhëheqësit pranuan se folën për një partneritet strategjik dhe nënshkruan disa marrëveshje mbi bashkëpunimin ekonomik dhe industrial.

Protestat aktuale ,më e madhja që nga viti 2004 e Revolucionit Portokalli të Ukrainës, insistojnë në dorëheqjen e Z. Janukoviç dhe qeverisë së tij , dhe zgjedhjeve të parakohshme .

KOMENTE