English

Unazat vaginale shkaktare të vdekjes te femrat

Femrat për të mos mbetur shtatzënë përveç terapisë me pilula përdorin edhe terapin e vendosjes se kontraceptivit unazë në brendësi të trupit të tyre.
Por të dhënat e fundit që vijnë sidomos nga Britania tregojnë se kjo terapi
po jep efekte negative madje deri në shkaktimin e vdekjes së pacientes.

Një grua britanike pati një mpiksje të gjakut potencialisht vdekjeprurëse pasi kishte vendosur një kontraceptiv unazor.
Mijëra pacientë në Mbretërinë e Bashkuar janë duke u paralajmëruar nga ekspertë për të ndaluar përdorimin Nuva Ring pasi i vë gratë në një rrezik shumë më të lartë të sulmeve në zemër dhe tru sesa format tradicionale të kontrollit të lindjes .
Nuva Ring tregtohet nga gjigande farmaceutike Merck , pajisja është në dispozicion falas në NHS .
Përveç kësaj , gratë mjekët e të cilëve mund të kenë dyshime për përshkrimin e recetave ato mund ta blejnë atë në internet pas një ' konsultimi mjekësor" në internet.
Unaza vaginale kontraceptive është e mbushur me një koktej të hormoneve , të lëshuar për një muaj , pasi ajo është futur.
9,000 gra britanike e kanë përdorur atë pas miratimit nga rregullatorët në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2008 .
Por një nënë 44 - vjeçare angleze ka konsultuar avokatët për mpiksjen e gjakut në mushkëri si shkak i vendosjes së unazës vaginale.
Para vendosjes ajo ishte e shëndetshme dhe pas tre vitesh ajo ndjehej e lodhur aq sa një ditë nuk mbushej dot me frymë për shkak të mpiksjes së gjakut në 40% të mushkërive të saj edhe pse ajo kishte shkuar te mjeku tre herë për tu kontrolluar por asgjë nuk ishte vënë re.
Ajo vdiq në moshë të re.
 

Agjencia rregullatore e produkteve shëndetsore ( MHRA ) ka bërë të ditur se ka pranuar 23 raporte të ' reagimeve negative të dyshuar të kësaj pajisje spontane.
Në SHBA , ku NuvaRing ka qenë në dispozicion që nga viti 2002 , mbi 3,500 padi janë ngritur duke pretenduar se pajisja ka shkaktuar probleme të rënda shëndetësore , duke arritur kulmin me vdekjen e vitit të kaluar të studentes të 24 - vjeçari Erika Langhart , pas dy sulmeve të zemrës gjoja të shkaktuar nga unaza .
Dr Michael Carome në Uashington ka thënë për këtë dhe beson se sipas statistikave se pajisja duhet të ndalohet . " Për sa kohë që Nuva - Ring mbetet në treg , këshilla jonë për gratë është për ta shmangur atë , " tha ai .
Nuva Ring është në dispozicion të lirë në Mbretërinë e Bashkuar dhe në planifikimin familjar dhe klinikat e shëndetit seksual .
Ajo është shitur edhe në faqet e internetit , duke përfshirë PharmaDoctor.

Merck këmbëngul se "siguria dhe efikasiteti i NuvaRing u krijua fillimisht në provat klinike që përfshijnë më shumë se 3,700 gra . Por në faqen e internetit kompania shton : " Rreziku i mpiksjes së gjakut mund të jetë më i madh me llojin e progestin në NuvaRing se sa me disa progestina të tjera në disa pilula kontraceptive me dozë të ulët. "

KOMENTE