English

Kafeina shkurton jetëgjatësinë ndërsa alkoli jo

Herën tjetër ju do të përgëzoni veten për zgjedhjen e birrës dhe jo të kafes.

Hulumtuesit kanë zbuluar se kafeina mund të shkurtojë jetëgjatësinë , ndërsa alkooli mund ta rrisë atë .

Shkencëtarët në Universitetin e Tel Aviv gjetën se kafeina shkurton , dhe alkooli i zgjat , telomeres - pjesët fundore të ADN-së kromozomale .
Telomeret i mbajnë kromozomet të qëndrueshme dhe parandalojnë përkeqësimin kur qeliza që i përmban ato ndahet .
Telomeret bëhen më të shkurtra gjithnjë e më tepër me kalimin e moshës, dhe kromozomet kopjohen në qelizë të re me telomere pak më të shkurtër .

Kur telomeret bëhen shumë të shkurtër , qeliza vdes .
Telomeres më të shkurtra janë të lidhur me një shëndet të dobët dhe një mundësi në rritje e vdekjes së parakohshme .

" Për herë të parë ne kemi identifikuar disa faktorë të mjedisit që ndryshojnë gjatësinë e telomereve , dhe ne kemi treguar se si ata e bëjnë këtë , " tha profesor Martin Kupiec . " Ajo që kemi mësuar është se një ditë mund të kontribuojmë në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve të njeriut . "

Hulumtuesit përcaktuan nëse faktorë të ndryshëm të mjedisit kanë ndikuar në gjatësinë e telomereve në qelizat maja .

Ata gjetën se temperatura dhe ndryshimet e pH nuk kishin efekt .
Megjithatë, ata gjetën se gjatësia e telomereve është reduktuar edhe me nivelet e ulëta të kafeinës , ndërsa ato rriteshint me alkool .

Hulumtuesit thonë se edhe një ekspres përmban kafeinë të mjaftueshme për të ndikuar në gjatësinë e telomereve.
Për të kuptuar këto ndryshime , studiuesit skanuan 6.000 shtame maja secila me një gjen të ndryshme të çaktivizuar .

Ata pastaj kryen teste gjenetike mbi gjatësinë e telomereve më të gjata dhe më të shkurtër , duke zbuluar se dy gjene , Rap1 dhe Rif1 , janë lojtarët kryesorë që kontrollojnët faktorët mjedisore dhe gjatësinë e telomereve .

Në total , rreth 400 gjene bashkëveprojnë për të mbajtur gjatësinë e telomereve duke nënvizuar rëndësinë e këtij rrjeti gjenesh në ruajtjen e stabilitetit të gjenomit .
Çuditërisht , shumica e këtyre gjeneve maja janë gjithashtu të pranishëm në gjenomin e njeriut .
" Kjo është hera e parë që dikush ka analizuar një sistem të ndërlikuar në të cilin të gjithë genet që ndikojnë në këtë janë të njohur , " thotë profesor Kupiec . "
Ajo rezulton se gjatësia e telomereve është diçka që është shumë e saktë , e cila sugjeron se saktësia është kritike dhe duhet të mbrohen nga efektet mjedisore.

KOMENTE