English

Astma: Ndryshimi i dietës mund të lehtësojë simptomat

Testet në minj , botuar në revistën Nature Medicine , kanë treguar se një dietë e lartë me fibra mund të reduktojë inflamacionin në mushkëri .

Fibrat ushqyese sjellin ndryshim në absorbimin nga zorrët të cilat më pas sjellin ndryshime në sistemin imunitar .

Studiuesit argumentojnë se kalimi në ushqimet e përpunuara mund të shpjegojë pse shumë njerëz janë duke zhvilluar astmë sot.

Frymëmarrja është më e ndjeshme për acarim dhe ka më shumë gjasa që të bëhet e përflakur në njerëzit me astmë .

Ajo çon në një ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes që krijon vështirësi në marrje fryme.

Megjithatë, një zgjidhje e mundshme mund të qëndrojë në një organ tjetër , nëzorrë , dhe bakteret të cilat jetojnë atje .

Në qelizat e trupit të njeriut janë mbinumeruar më shumë se triliona mikrobeve që jetojnë në to dhe bashkë me to.

Ka prova në rritje se këto baktere kanë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin tonë.

Një ekip në Universitetin e Lozanës në Zvicër tregoi se një dietë e lartë ose e ulët në fibra ndryshoi llojet e baktereve te minjtë që u kryen testet.

Bakteret të cilat mund të përtypin fibra të tretshme ,që gjenden në fruta dhe perime , lulëzuan nga një dietë e lartë fibra dhe ato prodhuan më shumë acide yndyrore - një lloj yndyre , e cila është e zhytur në gjak .

Shkencëtarët thanë se këto acide yndyrore veprojnë si sinjale për sistemin imunitar duke dhënë rezultat në mushkëri, duke i bërë ato më të qëndrueshme ndaj acarimit.

E kundërta ka ndodhur në një dietë të ulët me fibra, minjtë u bënë më të prekshëm për astmë .

Raporti i tyre u argumentuase një ndryshim diete larg nga fibra në favor të ushqimeve të përpunuara mund të sjellë nivele në rritje të astmës .

Ai tha : " Në dekadat e fundit , ka pasur një rritje të mirë- dokumentuar në incidencën e astmës alergjike në vendet e zhvilluara dhe shkak për këtë rritje kanë qenë ndryshimet në dietë , duke përfshirë reduktimin në konsumin e fibrave . "

Një nga studiuesit Dr Benjamin Marsland tha se disa nga ndryshimet e shkaktuara nga dietat me fibra tashmë janë vërejtur në njerëz duke krahasuar dietat në Evropë dhe Burkina Faso .

Ai i tha BBC : " Ka një probabilitet shumë të lartë funksionimi në njerëzit, dietë e ulët me fibra sjell zinxhir të shkurtër me acide yndyrore, dhe si rezultat do të sjellë rritje të astmës. Kjo është e njohur.

" Por ne nuk e dimë se çfarë sasi fibrash do të jetë e mirë apo e keqe në krijimin e këtij zinxhiri të kërkuar?

"Është herët , por pasojat do të mund të jenë të mëdha . "

Ekipi në Lozanë po heton rolin e dietës në inflamacion të mushkërive afatgjatë të tilla si COPD , e cila është vendosur të bëhet vrasës i tretë më i madh në botë .
Një gjë është e sigurt thonë shkencëtarët. Dietë e pasur me fibra ka një pozitivitet në ulje të astmës dhe reduktim të mjaft sëmundjeve të tjera kryesisht ato të sistemit të tretjes.

KOMENTE