English

SETimes: Arrestimet ndihmojnë luftën ndaj terrorizmit në Shqipëri

Arrestimet nga policia shqiptare të pesë personave të akuzuar për përfshirje në një rrjet të terrorizmit që ka qenë e lidhur me 22 vrasjet në Shqipëri dhe Greqi është duke u quajtur një " sulm spektakolar " kundër krimit të organizuar.

Grupi kërkoi të vrasë politikanë të shquar dhe njerëz të biznesit gjatë dy viteve të fundit për 20.000 deri 50.000 euro për person , sipas prokurorëve .

Policia e shtetit të Shqipërisë tha se metoda e preferuar e grupit vrasës ishte përdorimi C - 4 me eksplozivë plastikë . Arrestimet u kryen në fund të janarit dhe muajin e kaluar si grupi ishte duke planifikuar të vriste një biznesmen në industrinë e gazit .

Policia tha gjithashtu se ata konfiskuan armë zjarri automatike, C - 4 shpërthyes plastikë , detonatorë dhe telefonacelularë që aktivizojnë shpërthime.

Një anëtar i grupit është ende i lirë .

" Ky është sulmi më spektakolar kundër krimit të organizuar në historinë e policisë shqiptare . Shpërthimet C - 4 do të trajtohen si akte terroriste , " tha ministri i brendshëm Saimir Tahiri për SETimes .

Qëllimi i këtij grupi ishte që të destabilizojnë vendin , tha Ardian Cipa , drejtor i policisë Tiranës .

" Ne e kemi zgjeruar bashkëpunimin tonë me policinë greke , sepse një nga të akuzuarit ishte më i përfshirë në krime të rënda në Greqi , " i tha SETimes Cipa .

Julian Sinanaj dyshohet për vrasjen e më shumë se 20 personave dhe kryerjen e krimeve të tjera të rënda në Greqi , duke përfshirë një sulm me bombë në një gjykatë të Selanikut .

Ekspertët e policisë greke kohët e fundit arritën në Tiranë për të marrë në pyetje Sinanaj .

Arrestimi i grupit terrorist do të sjellë një ndjenjë lehtësimi , tha Fatos Klosi , ish-kreu i SHISH të shërbimeve të inteligjencës të Shqipërisë .

" Këto ishin akte absolut penale me një efekt terrorist mbi popullsinë . Në disa raste ata për qëllim të përcjellë një mesazh . Kjo është arsyeja pse arrestimi i kësaj bande kontribuon në stabilitetin e vendit , " tha Klosi SETimes .

Disa vrasje të tentuara nuk patën sukses për shkak të një kombinimi të vigjilencës së policisë por dhe FAT-it

Besnik Dervishi , kreu i prefekturës së Vlorës , i shpëtoi një vrasje të planifikuar dhjetorin e kaluar , kur rojet në zyrën e kryeministrit zbuluan një mjet shpërthyes C - 4 të vendosur nën makinën e Dervishit gjatë një kontrolli rutinë të sigurisë .

Në mënyrë të ngjashme , Ardian Kollozi - Ish- anëtari i parlamentit i opozitës Partia Demokratike - dhe familja e tij i mbijetoi një atentati pasi policia tha se grupi vendosi C - 4 eksploziv në shtëpinë Kollozit.

Duke pasur parasysh aktivitetet kriminale , zyrtarët e ngritën çështjen në lidhje me nevojën për të përmirësuar zbatimin e ligjit të bashkëpunimit dhe të rritin aftësinë për të parandaluar akte terroriste .

Tahiri i tha një komisioni parlamentar që ai nuk kishte marrë asnjë informacion nga SHISH që do të çojë në marrjen e masave parandaluese kundër terroristëve .

" Ka nevojë për një reformë radikale , ligjore dhe organizative në shërbimin sekret , në mënyrë që të plotësojnë nevojat për t'u përballur me sfidat e kohës sonë , " tha kryeministri Edi Rama .

Ekspertët e sigurisë thanë se puna e përbashkët e agjencive të zbatimit të ligjit për të parandaluar akte terroriste është e një rëndësie të madhe në mbrojtjen e sigurisë kombëtare .

" Shumë shpërthime dëmtojnë sigurinë kombëtare . Përgjegjësia bie mbi të gjitha institucionet përfshirë edhe SHISH për shkak se ky fenomen mund të dalë jashtë kontrollit . Nëse arrihet një bashkëpunim më i ngushtë mes institucioneve ,ngjarje të tilla mund të shmangen në të ardhmen , " tha Sokol Gashi , një pedagog në akademinë e policisë së shtetit në Tiranë , për SETimes .

KOMENTE