English

HIV, shpresa se po bëhet më pak vdekjeprurës

HIV, sëmundja vdekjeprurëse po jep shpresa se po vjen duke u bërë më pak vdekjeprurëse dhe më pak infektive, sipas një studimi të madh shkencor.

Ekipi në Universitetin e Oksfordit tregon se virus është duke u përshtatur me sistemet tona imunitare.

Ai tha se infeksioni HIV do të marrë kohë më të gjatë për të shkaktuar Aids dhe se ndryshimet në virus mund të ndihmojnë përpjekjet për të përmbajtur pandeminë.

Disa virologists sugjerojnë se virusi mund të bëhet përfundimisht "pothuajse i padëmshëm", si ai vazhdon të zhvillohet.

Më shumë se 35 milionë njerëz në mbarë botën janë të infektuar me HIV dhe brenda trupave të tyre një betejë shkatërruese zhvillohet ndërmjet sistemit imunitar dhe virusit.

HIV është një mjeshtër i maskimit duke infektuar shpejt sistemin imunitar.

Prof Philip Goulder, nga Universiteti i Oksfordit tha se nëse do të ndodhë që ai të përshtatet me organizmin, do të duhen kosto të mëdhaja.

KOMENTE