English

Moringa, pema e jetës nga Himalajet

Moringa, e njohur si pema e mrekullisë në Indi, mund të gjenden në ultësirë Himalajane. Ajo rritet 10-15 metra, dhe ajo mund të jetojë deri në 20 vjet nëse rritet në kushte të mira. Kur mblidhen gjethet dhe frutat, njerëzt i presin vetëm 1,5 metër tëdegëve.

Çdo pjesë e pemës Moringa është e ngrënshme, duke përfshirë gjethet, lulet, farat dhe rrënjët. Pema ishte përdorur më parë si një ilaç 1000 vjet më parë. Por shkencëtarët nuk e ishin konfirmuar fuqinë e saj shëruese deri në 1940.

Shkencëtarët indianë identifikuan një përbërës aktiv që përmbante veti të forta antibacteriale. Studimet kanë treguar se pema Moringa mund të shërojë më shumë se 300 sëmundje. Ajo përmban 45 antioksidantë dhe më shumë se 90 ushqyes.

Lista e përfitimeve të saj shëndetësore duket të jetë e pafundme. Pema Moringa përmirëson sistemin imunitar, rregullon rrjedhjen e gjakut dhe nivelin e sheqerit në gjak, ka veti të forta anti-inflamatore dhe anti-plakje, mirëmban shëndetin mendor, dhe rrit energjinë.

Ajo është e mbushur me komponime anti-kanceroze të cilat pengojnë rritjen e kancerit dhe metastazave. Pema Moringa pastron mëlçinë dhe përmirëson funksionin e saj. Një fakt interesant është se, kur plasaritet, fara e saj mund të pastrojë ujin kur është i ndotur. Ekspertët kanë vërtetuar se fara shkatërron çdo baktere dhe baltë në ujë.

Gjethet Moringa kanë vlerën më të lartë ushqyese, në krahasim me pjesët e tjera të pemës. Këto gjethe të sigurojnë:

125% e marrjes ditore të kalciumit
61% e marrjes ditore e magnezit
41% e marrjes ditore të kaliumit
71% të hekurit
272% e marrjes të vitaminës A
22% e marrjes ditore të vitaminës C

Nuk ka ushqime të tjera në planet që është e mbushur me një numër kaq të madh të lëndëve ushqyese. Pema Moringa është e pasur në ushqyes, dhe kjo është e dobishme për shëndetin e përgjithshëm.

Frutat e Moringa-s janë vlerësuar shumë. Hani ato të papërpunuara ose ju mund ti përgatisni në të njëjtën mënyrë si fasule ose bizele. Frutat e pjekur duhet të skuqen dhe kanë shije si kikirikë. Frutat Moringa shërbejnë edhe për prodhimin e vajit dhe njihet si vaji Ben, për gatim.

Ky vaj është i ngjashëm me vajin e ullirit. Gjethet Moringa mund të shtohen në sallata të ndryshme. Lëvozhgë e frutave mund të përdoret si një krem mbrojtës nga dielli. Lulet janë të pasura në kalium dhe kalcium, dhe ato mund të përdoren gjithashtu si një shtesë në enët e ndryshme.

Prandaj Moringa duhet përfshirë në dietën tonë.

KOMENTE