English

Arabia Saudite njeh Kosovën, shtet të pavarur

Riad, 20 Prill NOA - Mbretëria e Arabisë Saudite ka njohur zyrtarisht pavarësinë e Kosovës dhe konfirmojnë njohjen e shtetit të dytë shqiptar në Ballkan.

Zyrtarizimin e njohjes së pavarësisë së Kosovës qeveria saudite pritet ta bëjë sot (e Hënë) në orën 18:00. Në përputhje me lidhjet religjioze dhe kulturore me popullin e Kosovës, dhe në shenj respekti për vullnetin e popullit të Kosovës për ta fituar pavarësinë, Mbretëria e Arabisë Saudite njofton për njohjen e Republikës së Kosovës dhe shpreson që ky zhvillim do të kontribuojë pozitivisht në përmirësimin e sigurisë dhe stabilitetit në Kosovë si dhe vendeve të saj fqinje", i ka thënë një burim i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Arabisë, Agjencisë së Lajmëve shtetërore të Arabisë Saudite që u citua sot nga "Express" në Prishtinë. Po ashtu gjatë ditës pritet edhe konfirmimi nga Ministria e Punëve të Jashtme të Republikës së Kosovës. Arabia Saudite është shteti më i madh i regjionit të Azisë Jugperëndimore. Po ashtu është edhe shteti që ka një ndikim shumë të madh në atë regjion. Arabia Saudite ndodhet në ishullin e Arabisë dhe kufizohet nga Iraku, Jordania, Kuvajti, Omani, Katari, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jemeni. Ka dalje në detin e kuq, dhe në gjirin e Persisë. Vendi është i njohur për qytete e shenjta të Mekës dhe Medinës si dhe si vendlindje e fesë islame. Arabia Saudite është njëri nga shtet më të mëdha në botën arabe dhe rrjedhimisht edhe shteti me më ndikim në këtë atë pjesë. Oda Kosovaro-Arabe për Miqësi këshillon ministrin Hyseni Njohjen e Republikës së Kosovës e ka përshëndetur edhe Oda Kosovaro-Arabe për Miqësi. "Pas njohjes nga SHBA dhe vendet tjera perëndimore, njohja nga Arabia Saudite është njohja më e rëndësishme për Kosovën. Kjo njohje e ka fuqinë që ta thyejë ofensivën diplomatike të Serbisë dhe të nxisë një numër të madh shtetesh islamike dhe jo islamike që ta njohin Kosovën", thuhet në njoftim të Odës Kosovaro-Arabe për Miqësi. Sipas Odës Kosovaro-Arabe për Miqësi, tani është koha që Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës ta shfrytëzoj momentin dhe të fillojë një ofensivë diplomatike. "Oda Kosovaro-Arabe për Miqësi i rekomandon Ministrit Hyseni që ta vizitojë Riyadin dhe Abu Dhabin dhe përpos falënderimit për njohje të kërkojë edhe angazhimin e Mbretërisë së Arabisë Saudite dhe të Emirateve të Bashkuara Arabe në favor të lobimit të mëtutjeshëm për Kosovën", thuhet më tej.Â

Nr.

Â

Shteti

Data

Â

1

Â

Mbretëria e Bashkuar

18 Shkurt 2008

Â

2

Â

Franca

18 Shkurt 2008

Â

3

Â

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

18 Shkurt 2008

Â

4

Â

Turqia

18 Shkurt 2008

Â

5

Â

Shqipëria

18 Shkurt 2008

Â

6

Â

Afganistani

18 Shkurt 2008

Â

7

Â

Kostarika

18 Shkurt 2008

Â

8

Â

Australia

19 Shkurt 2008

Â

9

Â

Senegali

19 Shkurt 2008

Â

10

Â

Letonia

20 Shkurt 2008

Â

11

Â

Gjermania

20 Shkurt 2008

Â

12

Â

Estonia

21 Shkurt 2008

Â

13

Â

Italia

21 Shkurt 2008

Â

14

Â

Denimarka

21 Shkurt 2008

Â

15

Â

Luksemburgu

21 Shkurt 2008

Â

16

Â

Peru

22 Shkurt 2008

Â

17

Â

Belgjika

24 Shkurt 2008

Â

18

Â

Polonia

26 Shkurt 2008

Â

19

Â

Zvicra

27 Shkurt 2008

Â

20

Â

Austria

28 Shkurt 2008

Â

21

Â

Irlanda

29 Shkurt 2008

Â

22

Â

Suedia

4 Mars 2008

Â

23

Â

Holanda

4 Mars 2008

Â

24

Â

Islanda

5 Mars 2008

Â

25

Â

Sllovenia

5 Mars 2008

Â

26

Â

Finlanda

7 Mars 2008

Â

27

Â

Japonia

18 Mars 2008

Â

28

Â

Kanadaja

18 Mars 2008

Â

29

Â

Monako

19 Mars 2008

Â

30

Â

Hungaria

19 Mars 2008

Â

31

Â

Kroacia

19 Mars 2008

Â

32

Â

Bullgaria

20 Mars 2008

Â

33

Â

 Lihtenshtajni

25 Mars 2008

Â

34

Â

Korea Jugore

28 Mars 2008

Â

35

Â

Norvegjia

28 Mars 2008

Â

36

Â

Republika e Ishujve Marshall

17 Prill 2008

Â

37

Â

Republika e Naurusë

23 Prill 2008

Â

38

Â

Burkina Faso

24 Prill 2008

Â

39

Â

Lituania

6 Maj 2008

Â

40

Â

San Marino

11 Maj 2008

Â

41

Â

Republika Çeke

21 Maj 2008

Â

42

Â

Liberia

30 Maj 2008

Â

43

Â

Sierra Leone

13 Korrik 2008

Â

44

Â

Kolumbia

6 Gusht 2008

Â

45

Â

Belize

7 Gusht 2008

Â

46

Â

Malta

21 Gusht 2008

Â

47

Â

Samoa

15 Shtator 2008

Â

48

Â

Portugalia

7 Tetor 2008

Â

49

Â

Mali i Zi

9 Tetor 2008

Â

50

Â

Maqedonia

9 Tetor 2008

Â

51

Â

Emiratet e Bashkuara Arabe

14 Tetor 2008

Â

52

Â

Malajzia

31 Tetor 2008

Â

53

Â

Mikronezia

05 Dhjetor 2008

Â

54

Â

Panama

16 Janar 2009

Â

55

Â

Republika e Maldiveve

19 Shkur

Â

Â

KOMENTE