English

Kosova lobim në Nju-Jork për pavarësinë. Timori, Egjipti, Pakistani, Haiti japin mbështetjen

Prishtinë, 27 maj, NOA - Ministri i Punëve të Jashtme i Kosovës, Skënder Hyseni po qëndron në Nju- Jork, në një vizitë me karakter lobimi. Në ditën e parë të qëndrimit të tij në Nju- Jork, ministri Hyseni ka realizuar disa takime me përfaqësues të vendeve që ende nuk e kanë njohur Kosovën.

Gjatë qëndrimit të tij në Nju- Jork, Hyseni ka pasur një takim të frytshëm me pÑ‘rfaqÑ‘suesin e pÑ‘rhershÑ‘m tÑ‘ Jemenit nÑ‘ Kombet e Bashkuara, AmbasadorinAbdullah M. Alsaidi.

Gjatë takimit, Ministri Hyseni ka folur pÑ‘r pÑ‘rparimin e arritur nÑ‘ KosovÑ‘ qÑ‘ nga shpallja e pavarÑ‘sisÑ‘ dhe ka kÑ‘rkuar qÑ‘ qeveria e Jemenit tÑ‘ shqyrtojÑ‘ sa mÑ‘ parÑ‘ njohjen e RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s. Ambasadori Alsaidi, nga ana e tij, e ka siguruar Ministrin Hyseni se do tÑ‘ punojÑ‘ personalisht qÑ‘ tÑ‘ pÑ‘rshpejtohet procesi i njohjes nga Qeveria e Jemenit. Gjatë takimit, Ambasadori Alsaidi ka thÑ‘nÑ‘ se,"pavarÑ‘sia e KosovÑ‘s nuk ka pasur alternativÑ‘" dhe se "pavarÑ‘sia e KosovÑ‘s Ñ‘shtÑ‘ e pakthyeshme". Ai gjithashtu ka thÑ‘nÑ‘ se rasti i KosovÑ‘s Ñ‘shtÑ‘ njÑ‘ rast i pakrahasueshÑ‘m.

 Për Timorin Lindor, njohja e pavarÑ‘sisÑ‘ sÑ‘ KosovÑ‘s, vetÑ‘m çÑ‘shtje kohe.

NÑ‘ vazhdÑ‘n e takimeve me pÑ‘rfaqÑ‘sues tÑ‘ pÑ‘rhershÑ‘m tÑ‘ akredituar pranÑ‘ OrganizatÑ‘s sÑ‘ Kombeve tÑ‘ Bashkuara në Nju- Jork, Ministri Hyseni ka pasur një takim mjaft miqësor edhe me pÑ‘rfaqÑ‘suesin e pÑ‘rhershÑ‘m tÑ‘ Timorit Lindor, Ambasadorin Nelson Santos. Ambasadori Santos e ka falÑ‘nderuar Ministrin Hyseni pÑ‘r informacionet e bollshme pÑ‘r zhvillimet mÑ‘ tÑ‘ fundit nÑ‘ RepublikÑ‘n e KosovÑ‘s. Po ashtu, Ambasadori Santos e ka siguruar Ministrin Hyseni se çÑ‘shtja e KosovÑ‘s Ñ‘shtÑ‘ mjaft lart nÑ‘ axhendÑ‘n e qeverisÑ‘ sÑ‘ Timorit Lindor. Ai gjithashtu ka thÑ‘nÑ‘ se çÑ‘shtja e njohjes sÑ‘ RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s nga qeveria e Timorit Lindor Ñ‘shtÑ‘ "vetÑ‘m çÑ‘shtje kohe" dhe se Ñ‘shtÑ‘ e qartÑ‘ se "pavarÑ‘sia e KosovÑ‘s Ñ‘shtÑ‘ e pakthyeshme".

 Egjipti, pritet që herÑ‘t apo vonÑ‘ t'i bashkohet vendeve qÑ‘ kanÑ‘ njohur pavarÑ‘sinÑ‘ e Kosovës. Një nga takimet që ministri Hyseni ka pasur në ditën e parë të qëndrimit në Nju- Jork, ka qenë edhe ai me pÑ‘rfaqÑ‘suesin e pÑ‘rhershÑ‘m tÑ‘ Egjiptit nÑ‘ Kombet e Bashkuara, Ambasadorin Maged A. Abdelaziz. Gjatë këtij takimi, ministri e ka njohur ambasadorin Maged A. Abdelaziz me zhvillimet shumëplanëshe të Kosovës, duke u ndalur veçanërisht te konteksti i pÑ‘rgjithshÑ‘m i shpÑ‘rbÑ‘rjes sÑ‘ ish-JugosllavisÑ‘, te trendet e njohjes sÑ‘ RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s, te anÑ‘tarÑ‘simi i saj në organizata ndÑ‘rkombÑ‘tare dhe aspekte tjera tÑ‘ rÑ‘ndÑ‘sishme tÑ‘ konsolidimit tÑ‘ shtetit tÑ‘ KosovÑ‘s. Nga ana e tij, Ambasadori Abdelaziz ka thÑ‘nÑ‘ se Egjipi Ñ‘shtÑ‘ duke i pÑ‘rcjellÑ‘ nga afÑ‘r zhvillimet nÑ‘ dhe rreth KosovÑ‘s. Gjithashtu, Ambasadori egjiptian ka thÑ‘nÑ‘ se herÑ‘t apo vonÑ‘ Egjipti do t'i bashkohet vendeve qÑ‘ e kanÑ‘ njohur RepublikÑ‘n e KosovÑ‘s.

 Qeveria pakistaneze pÑ‘rkrah kauzÑ‘n e Kosovës

NÑ‘ takimin me pÑ‘rfaqÑ‘suesin e pÑ‘rhershÑ‘m tÑ‘ Pakistanit nÑ‘ Kombet e Bashkuara, Ambasadorin Abdullah Hussain Haroon, Ministri Hyseni ka folur pÑ‘r rÑ‘ndÑ‘sinÑ‘ e veçantÑ‘ tÑ‘ njohjeve dhe tÑ‘ anÑ‘tarÑ‘simit tÑ‘ KosovÑ‘s nÑ‘ institucionet ndÑ‘rkombÑ‘tare. Ministri Hyseni e ka falÑ‘nderuar Ambasadorin pakistanez pÑ‘r mbÑ‘shtetjen e Pakistanit dhe votimin e rezolutÑ‘s sÑ‘ OrganizatÑ‘s sÑ‘ KonferencÑ‘s Islamike pÑ‘r KosovÑ‘n. Gjithashtu, Ministri Hyseni ka pÑ‘rsÑ‘ritur kÑ‘rkesÑ‘n e tij qÑ‘ Qeveria Pakistaneze tÑ‘ shqyrtojÑ‘ njohjen sa mÑ‘ parÑ‘ tÑ‘ RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s. Lidhur me qÑ‘ndrimin e QeverisÑ‘ sÑ‘ Pakistanit, Ambasadori Pakistanez Ñ‘shtÑ‘ shprehur se "ne pÑ‘rfundimisht e pÑ‘rkrahim kauzÑ‘n tuaj".

 Kёrkesa pёr pavarёsi pritet tё vlerёsohet pozitivisht nga Haiti

NÑ‘ takimin me pÑ‘rfaqÑ‘suesin e pÑ‘rhershÑ‘m tÑ‘ Haitit nÑ‘ Kombet e Bashkuara, Ambasadorin Léo Mérorès, Ministri Hyseni ka ripÑ‘rsÑ‘ritur kÑ‘rkesÑ‘n pÑ‘r njohjen e RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s nga Qeveria e Hatitit. Gjatë këtij takimi, Ministri Hyseni po ashtu ka folur pÑ‘r zhvillimet mÑ‘ tÑ‘ fundit dhe tÑ‘ arriturat nÑ‘ KosovÑ‘ qÑ‘ nga shpallja e pavarÑ‘sisÑ‘, duke e njohur bashkëbiseduesin me progresin e gjithanshëm të shtetit më të ri të botës. Nga ana e tij, Ambasadori i Haitit shprehu bindjen e tij se qeveria e Haitit shpejt do tÑ‘ vlerÑ‘sojÑ‘ drejtshmÑ‘rinÑ‘ e kÑ‘rkesÑ‘s pÑ‘r njohjen e RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s.

NOA-INA

Â

KOMENTE