Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(): Failed to enable crypto in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: operation failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Monitorimi Publik, zbulohen të gjitha shkeljet në 14 ministri
English

Monitorimi Publik, zbulohen të gjitha shkeljet në 14 ministri

Tiranë, 27 qershor NOA - Monitorimi Publik i Ministrive është iniciativa me e re e Skuadres UneVotoj, e cila konsiston ne monitorimin e veprimtarisë ligjore, angazhimit ne ofrimin e informacionit publik dhe realizimit buxhetor te 14 ministrive ne vend.

Kjo nisem i bashkohet asaj per monitorimin e veprimtarise paralmentare dhe asaj gjyqesore, me qellim shnderrimin e kultures se monitorimit publik nga nje fenomen sporadik ne pjese te mendesise se shoqerise shqiptare.

Duke besuar qe qytetaret e informuar dhe te angazhuar ne proceset e politik-berjes jane thelbi i nje komuniteti qytetaresh te pergjegjshem, skuadra UneVotoj kater vite me pare mori persiper te vihet ne funksion te informimit publik mbi veprimtarite shteterore, nisem kjo qe deri me atehere njihej shume pak, madje konsiderohj atribut vetem i perfaqesuesve dhe vezhgesve nderkombetar.

Me besimin ne rritjen e ndergjegjesimit dhe pergjegjshmerise qytetare, permes informimit objektiv, me ane te nje sere indikatoresh te thjeshte, larg shpjegimeve tekniko-profesionale, shpesh te pakuptueshme, qe lene vend per keqinterpretim, moskuptim dhe keqkuptim, sot sjellim botimin e pare te Monitorimit Publik te Ministrive.

Drejtuesit e organziates thane sot se ky publikim përqendrohet në disa kategori kryesore të cilat bazohen në veprimtarinë juridike të ministrive, realizimin buxhetor, si dhe nivelin e transparencës dhe gateshimerisë së institucioneve qendrore të administratës publike për të ofruar ndaj publiku informacion zyrtar.

Në kategorinë e parë, atë të monitorimit të veprimtarise juridike të ministrive, e cila është realizuar përmes analizës krahasuese të angazhimeve vjetore, për inicimin e nismave ligjore që secila ministri ka ndërmarr në Planin e Integruar për vitin 2008, me gjithë veprimtarinë ligjore të Këshillit të Ministrave dhe Kuvendit të Shqipërisë për këtë vit, vërehet që niveli më i lartë i realizimit të angazhimeve vjetore, në këtë aspekt arrin 50%.

Është Ministria e Ekonomisë, Tregëtisë dhe Energjetikës, e cila ka realizuar planin për hartimin dhe propozimin e ligjeve në masën më të lartë.

Ndërsa ministria e cila ka arritur nivelin më të ulët të përmbushjes së objektivave të vendosura prej saj, për hartimin dhe propozimin për miratim të nismave ligjore është Ministria e Shëndetësisë, e cila ka realizuar vetëm 10% të angazhimeve të ndërmarra për vitin 2008.

Ne vijim paraqitet niveli i realizimit te objektivave për inicimin e nismave ligjore për te gjitha dikasteret ministrore:Â

Â

Ministrite

Â

Â

Plani per veprimtarine ligjore 2008

Â

Nisma te ndermarra

ne qasje me objektivat

Â

Realizim 2008Â (ne %)

MASH

34

11

32.4

MPCSSHB

21

5

23.8

MTKRS

34

7

20.6

METE

20

10

50

MIE

5

4

40

MF

35

16

45.7

MD

18

8

44.5

MB

65

13

20

MPJ

76

27

35.5

MPPTT

43

11

25.6

MBUMK

20

8

40

MM

11

4

36.4

MMPAU

18

6

33.3

MSH

20

2

10

Pjesa e dytë e kësaj analize të veprimtarisë së ministrive përqëndrohet në krahasimin e planifikimit buxhetor të secilës ministri me realizimin e tij. Sa i përketë mënyres si është realizuar kjo analizë duhet të theksohet fakti që janë marr në shqyrtim vetëm fondet që ministritë marrin nga Buxheti i Shtetit (fondet që parashikohen në Buxhetin e Shtetit për vitin 2008 nën zërin çelje nga buxheti). Nga kjo analizë vërehet se Ministria e cila ka realizimin më të lartë të planifikimit buxhetor është Ministria e Punëve të Jashtme me 99.6%, e cila në fakt renditet ndër ministritë me buxhetin më të vogël (262 280 000 leke), ndërsa realizimin më të ulët buxhetor në raport me planifikimin, vërehet se e ka Ministria e Financave, e cila ka realizuar 71% të planit buxhetor për vitin 2008.

MINISTRIA E EKONOMISE, TREGTISE DHE ENERGJETIKES

Â

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

52,212

49,815

95.4%

2,397

Â

Mbeshtetje per zhvillimin Ekonomik

162,600

147,667

90.8%

14,933

Â

Sherbimet e tregut, akreditimit dhe institucioneve

30,013

20,261

67.5%

9,752

Â

Mbeshtetje per Gjeoshkencen dhe fusha te tjera

178,720

177,269

99.2%

1,451

Â

Mbeshtetje per minierat dhe ndermarjet publike

57,234

56.920

99.5%

57,177

Â

Totali Ministri

480,779

451,931

94%

28,848

MINISTRIA E BUJQESISE, USHQIMIT DHE MBROJTJES SE KONSUMATORIT

Â

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

0

0

0.0

0

Siguria ushqimore dhe mbrojtja e konsumatoreve

122,363

118,107

96.5%

4,256

Â

Menaxhim i infrastructures se kullimit

739,950

704,718

95.2%

35,232

Â

Mbeshtetja e proshimit bujqesor, blektoral, agronomies etj

178,305

166,440

93.3%

11,865

Â

Keshillimi dhe informacioni bujqesore

69,962

64,839

92.7%

5,123

Â

Totali Ministri

1,110,580

1,054,104

94.9%

56,476

Â

MINISTRIA E PUNEVE PUBLIKE, TRANSPORTIT DHE TELEKOMUNIKACIONIT

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

18,500

2,266

12.2%

16,234

Â

Rrjeti i rrugeve nacionale

27,986,567

27,389,631

97.9%

596,936

Â

Menaxhimi i Transportit

11,000

8,563

77.8%

2,437

Â

Portet

120,113

117,760

98.0%

2,353

Â

Hekurudhat

286,767

250,893

87.5%

35,874

Â

Aviacioni Civil

16,625

14,973

90.1%

1,652

Â

Strehimi dhe Urbanistika

330,577

206,617

62.5%

123,960

Â

Sherbimet publike

166,000

165,664

99.8%

336

Â

Ujesjelles Kanalizime

3,645,356

3,353,229

92.0%

292,127

Â

Totali Ministri

32,581,505

31,509,597

96.7%

1,071,908

Â

MINISTRIA E FINANCAVE

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

99,293

61,339

61.8%

37,954

Â

Menaxhimi i Shpenzimeve Publike

2,800

2,432

86.8%

368

Â

Menaxhimi i te ardhurave tatimore

130,560

108,664

83.2%

21,896

Â

Menaxhimi i te ardhurave doganore

369,992

253,145

68.4%

116,847

Â

Lufta kunder transaksioneve financiare Jo-Ligjore

11,486

10,426

90.8%

1,060

Â

Totali Ministri

614,131

436,006

71.0%

178,125

Â

MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCES

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

104,328

97,596

93.5%

6,732

Â

Arsimi Baze (perfshire parashkollorin)

3,329,614

2,867,056

86.1%

462,558

Â

Arsimi i Mesem (i pergjithshem)

787,558

706,631

89.7%

80,927

Â

Arsimi i Mesem (profesional)

398,969

355,784

89.2%

43,185

Â

Arsimi Universitar

1,196,997

814,953

68.1%

382,044

Â

Fonde per Shkencen

181,804

146,959

80.8%

34,845

Â

Totali Ministri

5,999,270

4,988,978

83.2%

1,010,292

Â

MINISTRIA E TURIZMIT, KULTURES, RINISE DHE SPORTEVE

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

119,800

86,397

72.1%

33,403

Â

Zhvillimi i Turizmit

16,400

15,461

94.3%

939

Â

Zhvillimi i Sportit

60,071

58,366

97.2%

1,705

Â

Trashegimia Kulturore, Muzete dhe Kultura

309,570

288,637

93.2%

20,933

Â

Arti dhe Kultura

139,433

135,454

97.1%

3,979

Â

Totali Ministri

645,274

584,315

90.6%

60,959

Â

MINISTRIA E SHENDETESISE

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

278,996

243,951

87.4%

35,045

Â

Sherbimet e Kujdesit Paresor

478,205

429,653

89.8%

48,552

Â

Sherbimet e Kujdesit Dytesor

1,563,047

1,474,372

94.3%

88,675

Â

Sherbimet e Shendetit Publik

41,857

36,489

87.2%

5,368

Â

Totali Ministri

2,362,105

2,184,465

92.5%

177,640

Â

MINISTRIA E DREJTESISE

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

109,900

103,066

93.8%

6,834

Â

Publikimet Zyrtare

9,800

416

4.2%

9,384

Â

Mjekesia Ligjore

6,350

5,278

83.1%

1,072

Â

Sherbimet per çeshtjet e biresimeve

500

493

98.6%

7

Â

Sherbime te pergjithshme publike

12,837

9,301

72.5%

3,536

Â

Sherbime te pergjithshme publike

4,000

3,017

75.4%

983

Â

Sherbimi i Permbarimit Gjyqesor

2,500

288

11.5%

2,212

Â

Sistemi i Burgjeve

315,526

287,740

91.2%

27,786

Â

Totali Ministri

461,413

409,597

88.8%

51,816

Â

MINISTRIA E PUNEVE TE JASHTME

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

5,800

5,377

92.7%

423

Â

Perfaqesite Diplomatike

245,800

245,702

100.0%

98

Â

Sherbime te pergjithshme publike

7,180

6,830

95.1%

350

Â

Sherbime te pergjithshme publike

4,000

3,692

92.3%

308

Â

Totali Ministri

262,780

261,601

99.6%

1,179

Â

MINISTRIA E PUNES, CESHTJEVE SOCIALE DHE SHANSEVE TE BARABARTA

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

12,000

9,023

75.2 %

2,977

Â

Mbrojtja Sociale

157,353

142,312

90.4%

15,041

Â

Tregu i Punes

118,470

114,036

96.3%

4,434

Â

Totali Ministri

287,823

265,371

92.2%

2,245

Â

MINISTRIA E BRENDSHME

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

249,611

173,198

69.4%

76,413

Â

Prefekturat dhe Funksionet e Deleguara

15,592

6,547

42.0%

9,045

Â

Sherbimi i Gjendjes Civile

534,258

481,238

90.1%

53,020

Â

Policia e Shtetit

377,397

372,660

98.7%

4,737

Â

Garda e Republikes

33,340

33,340

100.0%

0

Â

Arsimi dhe Shkenca (Akademia)

4,800

4,562

95.0%

238

Â

Emergjencat

48,800

47,757

97.9%

1,043

Â

Totali Ministri

1,263,797

1,119,303

88.6%

144,494

Â

MINISTRIA E MBROJTJES

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

246,400

213,973

86.8%

32,427

Â

Forcat e Luftimit

1,600,000

1,358,964

84.9%

241,036

Â

Mbeshtetja e Luftimit

390,450

297,770

76.3%

92,680

Â

Mbeshtetja e Perqendruar

1,921,650

1,632,337

84.9%

289,313

Â

Bashkepuni Civilo - Ushtarak (AL-CIMI)

49,000

48,374

98.7%

626

Â

Mbeshtetje Shendetesore

16,700

4,946

29.6%

11,754

Â

Arsimi Ushtarak

111,800

109,651

98.1%

2,149

Â

Totali Ministri

4,336,000

3,666,015

84.5%

669,985

Â

MINISTRIA E MJEDISIT, PYJEVE DHE ADMINISTRIMIT TE UJIT

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

5,000

4,704

94.1%

296

Â

Mbeshtetje per Peshkimin

36,600

34,036

93.0%

2,564

Â

Administrimi i Pyjeve

189,652

179,594

94.7%

10,058

Â

Programe per mbrojtjen e Mjedisit

18,625

16,708

89.7%

1,917

Â

Totali Ministri

249,877

235,043

94.1%

14,834

Â

MINISTRIA E INTEGRIMIT

Â

Llogarit ne 000 lek

Planifikimi

Realizimi faktik

Perqindja e realizimit

Fondet vjetore te djegura nga mosrealizimi(ne 000 lek)

Planifikim, Menaxhim dhe administrim

10,318

10,012

97.0%

306

Â

Drejtesia dhe Tregu i Brendshem

800

571

71.3%

229

Â

Mbeshtetja Institucionale per Procesi

800

800

100.0%

0

Â

Totali Ministri

11,918

11,383

95.5%

535

Â

KOMENTE