English

Fjala e plotë, Malaj: Jo lider absolut dhe të rinj karrieristë në PS

Tiranë, 29 gusht NOA-Kandidati për kreun e PS Arben Malaj, ka shpalosur platformën e tij në Kongresin e Jashtëzakonshëm ku ka shpjeguar se model i ri i liderit që ai propozon do ta çojë të majtën drejt pushtetit e qeverisjes së vendit.

Malaj tha se do të ketë përparësi të luftojë për të gjitha hallkat që sot kanë ngecur në Shqipëri dhe të kërkojë përmirësimin e tyre por socialistët sipas tij duhet të transformojnë vetveten. Malaj kërkoi që modeli i ri i lidershipit s'duhet të ndëshkojë apo të përjashtojë ata që mendojnë ndryshe, por të nxisë këto mendime.

Ndiqni më poshtë të plotë fjalën e Arben Malaj:

Â

Shoqe dhe shokë,

Motra e vëllezër,

Miq e të ftuar,

Sot kam privilegjin dhe përgjegjësinë t'ju paraqes vizionin për

modelin e ri të drejtimit dhe funksionimit të Partisë Socialiste, për

t'u shnderruar sa më shpejt në forcen që do të qeverise Shqipërinë.

Nuk jam në këtë konkurrim për të mohuar kontributin e askujt, jam në

kete gare per te ofruar nje model te ri dhe per te krijuar nje shprese

te re per te gjithe socialistet.

Jam sot këtu me veshtrim dhe zemer nga e ardhmja, që ashtu si dhe ju,

e shikoj plot shpresë.

Pavarësisht rezultatit të deformuar të zgjedhjeve të 28 qershorit

2009, bindja ime e patundur eshte se shqiptarët nuk meritojnë të

qeverisen nga Sali Berisha.

Shqiptarët meritojnë një qeverisje që rrit shanset e barabarta per të

gjithe, natyra i krijon njerezit te barabartë, mirëqeverisja,

mirarsimimi i shndërron shanset e barabarta në realitete te

barabarta.

Shqiptarët meritojnë një qeverisje që u garanton rritje të shpejtë dhe

të qëndrueshme të mirëqenies; jë qeveri që u garanton të ardhmen e fëmijëve dhe familjeve; një qeveri që kujdeset për shëndetin e tyre dhe respekton realisht

brezin e moshës së tretë;

një qeveri të veprimeve dhe jo një qeveri të mashtrimeve;

një qeveri që orientohet nga interesat e qytetarëve dhe jo nga

interesat sipërmarrëse të familjes apo klanit biologjiko- politiko-

ekonomik;

një qeveri që mbjell shpresë dhe jo një qeveri që mbjell frikë e pasiguri.

Jam i gatshëm për të bashkuar me ju përvojën dhe vizionin tim që së

bashku me ju ta shpëtojmë sa më shpejt Shqipërinë nga kjo qeverisje e

papërgjegjshme, klienteliste dhe e korruptuar.

Jam i gatshëm të marr të gjitha përgjegjësitë për të drejtuar bashkë

me ju socialistët dhe progresistët në fitoren e sfidave te vendit.

Të dashur miq,

Unë jam krenar që përfaqesoj një parti plot kontribute moderne ne

tranzicionin e veshtire të këtyre 18 vjeteve.

I jam mirënjohes Partise Socialiste, sepse vetëm një parti si Partia

Socialiste mund t'i hapte dyert e karrierës dhe hapësirat e

kontributit një djali nga nje familje e thjeshte si unë apo shumë të

tjerëve, që sot e mbushin me shpresë këtë forum.

Partia Socialiste formuloi e para vizionin e ndërtimit të një shteti

modern me ekonomi sociale të tregut, me drejtësi sociale.

Ndihem krenar qe e mundëm sistemin e burgosjeve politike te Berishes,

i cili persekutoi politikisht qindra socialiste dhe po mban peng, në

ankth e pasiguri nje popull të tere.

Ne duhet dhe jemi krenarë që fitoren e vitit '97Â e përdorëm per te

rikthyer sigurine dhe harmonine dhe e futëm vendin në rrugën e

zhvilimit të shpejtë dhe të qëndrueshëm.

Si dhe ju jam krenar se gjatë qeverisjes socialiste arritëm së bashku

të përballojmë eksodin biblik të vëllezërve kosovarë të vitit '99 dhe

të përjetojmë bashkë me ta shpalljen e pavarësisë dhe shijen e lirisë

së ëndërruar prej gati një shekulli.

Ne duhet të jemi të gjithë krenarë për rolin tejet konstruktiv dhe

aktiv që Shqipëria e drejtuar nga socialistët ka luajtur në rajon e më

gjerë duke kultivuar parimet dhe kulturën e bashkëjetesës, paqes dhe

integrimit.

Partia Socialiste nxiti dhe mbeshteti aspirata kombëtare per

integrimin euroatlantik.

Ne qeveri dhe ne opozite ne i kemi sherbyer paqes, harmonise dhe

prosperitetit midis te gjitha vendeve te rajonit.

Partia Socialiste në vitin 2005 solli dhe në Shqipëri për herë të parë

praktikën dhe standardin e kalimit paqësor të pushtetit, duke ngritur

në kult respektimin e verdiktit të popullit.

Une shpreh mirenjohje te veçante per themeluesit dhe modernizuesit te

Partise Socialiste, duke filluar nga anetaret me te thjeshte te saj.

Në mënyrë të veçantë jam krenar për origjinën time si vlonjat sepse

Vlora dhe PS më kanë mësuar që në cdo punë të parën të vendos

shpirtin, perkushtimin dhe sakrificat per vendin.

Unë jam optimist për Partinë Socialiste, e cila edhe pse nuk është

maxhorancë qeverisëse, mbetet shpresa dhe alternativa kryesore e

shqiptarëve për zhvillim dhe integrim. Jam ketu qe e bashku duke

modernizuar Partine Socialiste te modernizojme dhe te ndryshojme

Shqiperine.

Une e dua vendin tim ndaj jam gati t'i sherbej akoma më shumë, me më

shume dashuri, me më shume vizion, me më shumë perkushtim.

Të nderuar delegatë socialistë ne duhet ta ruajmë lirinë politike,

njerezore dhe qytetare, të fokusojmë energjitë dhe ekipet tona te

sfidat e vendit tone.

Mësimi që na jep historia jonë e përbashkët është se ne kemi fituar

dhe kemi çuar në drejtimin e duhur Shqipërinë sa herë kemi besuar në

parimet dhe vlerat progresiste e demokratike të se majtes evropiane.

Çfarë duhet të bëjnë socialistët që të japin më të mirën e tyre në

dobi të Shqipërisë dhe gjithë shqiptarëve?

Si mundemi që ne socialistet të rikthehemi, alternativa më e mirë

qeverisëse e të gjithë shqiptarëve?

Së pari, duhet transformojme dhe modernizojme vetveten.

Duke njohur tashmë nga afër pergjegjesine tuaja për reflektim dhe

ndryshim, kam bindjen se ne mund të transformojmë veten, ne duhet dhe

do ta ndryshojme Shqipërinë.

Në çfarë drejtimi duhet ta transformojmë veten?

Ne nuk na duhet më modeli i liderit me pushtete absolute, ne na duhet

ekipi me perkushtim dhe pergjegjesi absolute.

Ne kemi nevoje për më shumë hapësira lirie dhe përgjegjësi te

anëtarësisë dhe forumeve të partisë.

Ne duhet te garantojme një demokraci më te drejtperdrejte te

anetaresise sone, më shume se te te zgjedhurve tane.

Duhet t'i japim fund praktikes se emërimit së përfaqësuesve të Partise

Socialiste në pushtetin qëndror dhe atë vendor dhe te rithemelojme

institucionin e zgjedhjeve paraprake sa me te drejtperdrejta ne keto

nivele.

Çdo individ që dëshiron të përfaqësojë socialistët në qeverisje, duhet

të marrë aprovimin dhe mbështetjen e tyre.

Të vendosim t'u themi Jo klaneve dhe influencave negative ne

vendimmarrjen tone politike.

Asnje individ apo grup interesi, me influenca negative ekonomike apo

nepotiste nuk do te mund te imponoje me forumet tona politike.

Modeli i ri i lidershipit te Partise Socialiste nuk do ndëshkojë asnjë

për bindjet e tij dhe aq më pak të përjashtohet nga forumet apo e

drejta për t'u zgjedhur.

Maxhorancat mbrojnë veten. Pergjegjesia e liderit eshte të nxisë zerin

ndryshe dhe te respktojë dhe mbrojë pakicat.

Në partinë që do drejtoj me ju, rinia dhe gratë do te kene pavarësinë

e plote dhe lirine e pacënuar të organizimit te tyre dhe të

perzgjedhjes së drejtuesve te tyre.

Të preferuarit individualë nuk mund të bëjnë karriere te pershpejtuar

në kurriz te socialisteve me kontribute, profesionistë dhe te

perkushtuar.

Dera e Patise Socialiste do te jete e hapur per te gjithe te rinjte

e talentuar dhe me ambicie, dritaret do te mbyllen per te paaftet,

karrieristet dhe te korruptuarit qe e synojne Partine Socialiste si

mburoje të korrupsionit apo trampolinë per fitime abuzive.

Pjesëmarrja e grave dhe të rinjve nuk mund të përdoren më si indikator

për të krijuar nje imazh të rremë, aq më pak si truk elektoral.

Grate, vajzat dhe te rinjte do te shndërrohen në një forcë shtytëse

dhe reformuese e pazëvendësueshme.

Ne nuk na duhen gra apo të rinj që duan kryetarin e radhës ,por gra

dhe të rinj që duan Partinë Socialiste, që duan Shqipërinë dhe që janë

të gatshëm të kontribuojnë në prosperitetin e kombit tonë vital.

Mbi të gjitha angazhohem të jem në ballë të çdo sfide të socialistëve,

veçanërisht ato elektorale, duke marrë përgjegjësitë maksimale.

Motra e vëllezër,

Misioni i Partise Socialiste eshte te modernizojë vendin. Duke qenë në

qeverisje ne e pershpejtojme kete proces dhe sfide historike.

Qeveria e Berishës po bëhet një pengesë gjithnjë e më serioze për

njerezit e punes dhe te progresit te vendit.

Pabarazia ekonomike dhe sociale por rritet ndjeshem, duke demtuar

kohezionin social te vendit.

Kjo qeveri nuk ka asnjë përgjigje për gjysmën e popullsisë që jeton në

fshat, fshataret i kercenon t'u marrë token, kostoja e prodhimit

bujqesor po rritet ndjeshem dhe produktiviteti i tij po ulet.

Për shkak të krizës globale Shqipërisë i munguan këtë vit rreth 1

miliard dollarë nga remitancat, ulja e eksporteve dhe rënia e

investimeve të huaja direkte.

Me këto para jetonin mijëra familje në fshat dhe qytet, mund te

hiqeshin nga listat e të papunëve mijëra të reja e të rinj.

Shumë sipërmarrje janë në vështirësi për shkak të kredive në valutë

dhe rritjes së kostos së shlyerjes së tyre, ndërsa qeveria përcjell

përgjegjësitë sepse nuk ofron dot zgjidhje.

Qeveria e sheh, por nuk e ndjen krizen. Të korruptuarit dhe te

paaftet, nuk mund të zgjidhin nje krize, ata mund te shkaktojne krize,

ata mund ta bejne më te rende nje krize, siç po ndodh sot ne

Shqiperi.

Qeveria pretendon se rrit pagat e arsimtarëve, por cilësia e dijes dhe

edukimit të fëmijëve tanë keqësohet nga levizjet politike te

mesuesvedhe korrupsioni.

Shërbimi shendetesor ndaj qytetarëve dhe pacientëve është ne gjendje

kritike. Te cilesia e arsimit dhe e shendetesise duket fytyra e

vertete e shtetit.

Për ne socialistet, pasuria vjen vetem nga puna, për Berishen e miqte

e tij pasurine ta krjon qeveria, në kurriz te taksapaguesve.

Pasurimi nëpërmjet korrupsionit qeveritar eshte pasurim me krim, krim

nga konkurrenca e pandershme, krim nga kapja e shtetit, krim nga

kriminalizimi i disa strukturave te shtetit.

Kriza mbylli utopizmin e "mrekullisë kapitaliste" të tregut

krejtësisht të lirë, të derregulluar dhe të pambikëqyrur.

Ne besojmë te solidariteti social, ne besojme te humanizmi njerezor si

vlera të pazëvendësueshme të progresit dhe prosperitetit.

Ne besojme më shumë te pergjegjesia e komunitetit se sa te liria

absolute e individit.

Ne e njohim e respektojmë dhe e nxisim rolin e sektorit privat në sfidat tona.

Edhe pse në opozitë, ne duhet të përgatisim menjëherë një paketë

ligjesh për të lehtesuar konsumatoret dhe bizneset që jane prekur nga

kostua ne rritje e kredive në valute.

Ne do te programojmë një rritje të shpejtë dhe të qëndrueshme të

rrjetit te mbrojtjes sociale për individët dhe familjet në nevojë; për

të garantuar ndihmë e stimuj për sipërmarrjet në vështirësi dhe të

punësuarit e tyre, pa ndërhyrë në mekanizmat e konkurrencës; për të

garantuar rritje të eksporteve dhe prodhimit bujqësor vendas etj.

Vetëm Partia Socialiste mund t'i zhvilloje dhe garantojë këto

politika, ndaj kam guximin dhe moralin për të kërkuar besimin e

socialistëve që t'i drejtoj në një proces që na ndryshon Ne, të Majtën

dhe Shqipërinë.

Misioni im është të ndërtojmë një Parti Socialiste të hapur për të

gjithë socialistët dhe progresistet, por që ofron shprese dhe

mireqenie per te gjithe shqiptaret.

Misioni ynë është të ndërtojmë një alternative qeverisëse që u risjell

shqiptarëve begatinë, barazinë e shanseve, mbrojtjen sociale, shtetin

e së drejtës, rendin, sigurinë dhe paqen.

Misioni ynë është të ndërtojmë një alternativë që e bashkon të majtën,

jo në interesa pushteti, por në perpjekje për të ndryshuar Shqipërinë.

Ne duhet te rikthejme në kulturen tone politike mirenjohjen, ndjesen

per gabimet njerezore ndaj anetareve socialiste, ndaj votuesve tane,

ndaj mbeshtetesve tane.

Askush nuk eshte i panevojshem, askush nuk eshte i parendesishem.

Të gjithe jane të domosdoshem, te gjithe jane te rendesishem, per t'u

ribashkuar e per t'u ringritur perballë sfidave elektorale, qe nuk

mund t'i humbasim nga arbitri, por që i fitojme bindshem nga

pregatitjet dhe ekipet tona.

Partia Socialiste duhet ta mbajë zemren dhe deren hapur per çdo parti

politike te spektrit te majte.

Nëse ju do më besoni ta drejtoj Partine Socialiste, unë ju garantoj se

do te zgjas doren e bashkëpunimit edhe me LSI, dhe me çdo parti të

majtë, që bashkohen per te risjelle socialistet ne pushtet, jo si

shumice numerike artificiale, por si bashkim programesh, vlerash dhe

pergjegjesish.

Të nderuar miq, koha nuk pret.

Pa hequr dorë për asnjë cast nga objektivi i zgjedhjeve të

parakohëshme parlamentare, Partia Socialiste do te nisë menjëherë

përgatitjet për të fituar zgjedhjet vendore që janë jo larg.

Jemi në kohë për të nisur transformimin e vetes, në mënyrë që të

bindim shumicën e shqiptarëve se PSSH është partia e tyre, e shpresës

dhe ëndrrës së tyre, parti e sfidave dhe e zgjidhjeve.

Le të shërbejnë zgjedhjet vendore të rradhës si një provë se zgjedhjet

e 28 qershorit 2009 janë deformuar dhe si një test për të dëshmuar

pergjegjesine tonë.

Le t'i përqendrojmë energjitë tona në sfidat e së ardhmes dhe jo në

reliket e së shkuarës.

Socialistet shqiptare të shekullit 21, nuk zhvillojne gara denigruese,

por gara vizionesh, programesh dhe ekipesh moderne për Shqiperine

moderne.

Partia Socialiste do jetë aktori kryesor që prodhon politikë,

alternativa, konkurrencë dhe zgjidhje në dobi të gjithë qytetarëve

shqiptarë, kjo eshte sfida jonë e perbashket.

E drejtuar nga ekipi i ri, Partia Socialiste nuk do jetë thjesht

forca e parë dhe në opozitë, por fuqia frymëzuese dhe qeverisëse e

Shqipërisë.

Partisë Socialiste do t'i rikthejme kontributin e pazëvendësueshem për

paqen, stabilitetin dhe integrimin rajonal.

Lidershipi i ri i Partise Socialiste do ta kthejë Shqipërine nga një

subjekt i monitoruar, në një partner me dinjitet, të komunitetit dhe

organizatave euroatlantike.

Të nderuar delegatë,

Shpreh bindjen se vendimi që do marrim në fund të këtij procesi

zgjedhor do përcaktojë fatin tonë në sfidat e ardhshme elektorale.

Disa nga ne pretendojnë se zgjedhjet na i vodhën. Disa pretendojnë se

zgjedhjet nuk u fituan. Ndërsa disa të tjerë mendojnë se zgjedhjet u

humbën.

Unë një gjë di me siguri : ne jemi në opozitë dhe nga ky pozicion ju

ftoj të reflektojmë për t'u kthyer sa më shpejt të jetë e mundur në

lokomotivën e politikës dhe shoqërisë shqiptare.

Në PSSH nuk do ketë kurrë të ndëshkuar, ky eshte modeli i ri që ju ofroj.

Me nje lider dhe ekip te ri ne krye të PSSH të gjithë janë të ftuar e

të lutur të bëhen kontribues për vizionin dhe angazhimet tona madhore

kombëtare.

Ne duhet ta shpëtojmë Partine tonë Socialiste nga grindjet dhe perçarja.

Ne na duhet bashkimi i gjithe forcave te majta, mbeshtetur në vlera

dhe parimet e socialisteve evropiane.

Jeta më ka mesuar të jem optimist dhe i perkushtuar.

Deshiroj tju them, sidomos socialisteve e socialistëve te rinj, se

dashuria mund të fitoje mbi urrejtjen, optimizmi mund të fitoje mbi

dëshpërimin, solidariteti dhe bashkepunimi mbi egoizmin, sinqeriteti

mbi cinizmin, krenaria mbi hipokrizinë, diturite dhe puna mbi

varferinë, e mira mbi te keqen dhe mashtrimin.

Partia Socialiste do te jete zemra, truri dhe zëri i gjithë

socialisteve të thjeshtë.

Unë nuk deshiroj garë dhe fitore mbi gabimet apo dështimet e kolegëve,

por mbi bazen e kontributeve dhe pergjegjesive të përbashkëta per

fitoren.

Vlerat mund te na bashkojne drejt fitoreve, interesat meskine mund të

na mbajnë të ndarë dhe në grindje te perhershme.

Eshtë koha për të shpetuar Partinë tonë Socialiste.

Midis nesh nuk ka të rinj e të vjeter, as paragjykime dhe preferenca,

por bashkëluftëtarë dhe bashkësfidantë.

Une nuk kam aftesi mbinatyrore për të bërë mrekullira, unë nuk jam një

misionar i Zotit, por njeri prej jush, me vullnet, pasion dhe

përkushtim për të ofruar fitoren, që votuesit na e japin, por ne nuk

e mbajmë dot.

Unë dëshiroj të bëhem Kryetari i partisë sonë jo thjesht se ajo eshte

pa kryetar, por se dëshiroj ta udhëheq Partinë Socialiste nga

stacionet e opozitës, ku mbetëm dy herë rradhazi, në terminalin e

fitores.

Do jem i pari midis te barabarteve, një socialist si ju, i dalë nga

ju, i rritur mes jush dhe juaji.

Une, kandidoj jo për t'u bere nje lider i përjetshem, por për të

udhehequr socialistet dhe progresistet shqiptare drejt fitores ne

zgjedhjet e ardhshme dhe sfidat politike imediate.

Unë besoj te vlerat socialiste!

Unë besoj te shpirti socialist!

Unë besoj te solidariteti socialist!

Unë besoj te ju!

Unë besoj se të bashkuar do ta mundim Sali Berishen!

Më jepni nje shans, per ta kthyer atë së bashku në fitoren tonë !

KOMENTE