English

Diveroli bën pakt me drejtësinë, shpëton nga 84 akuza dhe ia hedh me pretencë 5 vjet burgim

Nga korrespondenti i NOA në SHBA, Shkëlqim Kokici Majemi, SHBA 31 Gusht NOA - Fajtor është shpallur sot me pranimin e tij, Efram Diveroli, duke përfituar nga një marrëveshje me prokurorinë që i jep atij jo më shumë se pesë vjet heqje lirie.

Dënimi për Diverolin, është planifikuar të jepet në datën 10 nëntor të këtij viti, informon Associated Press dhe Miami Herald në Shtetet e Bashkuara.

Efraim Diveroli, një kontraktor i ushtrisë amerikane i akuzuar për një skemë përmes të cilës kalonin ilegalisht me anije gati 300 milionë dollarë municion kinez për ushtarët afganë, gjë që binte ndesh me embargon amerikane ndaj prodhimeve kineze, ka rënë dakord për një ujdi që mund të çojë atë në burg deri në pesë vjet. Sipas marrëveshjes, prokurorët do të rrëzojnë 84 akuza për shkelje në këmbim të një akuze për konspiracion ndaj 23-vjeçarit Efraim Diveroli i cili konkludohet kështu fajtor për akuzën më të lehtë të mundshme.

Diveroli gjithashtu, mund të gjobiten deri në 250,000 USD.

Diveroli ishte president dhe pronar i AEY Inc, firmë në Miami Beach së cilës i ishte dhënë një kontratë nga qeveria amerikane në vlerën 298 milionë USD në vitin 2007 për të siguruar municione në Afganistan.

Municionet ishin për forcat afgane luftën kundër Talibanëve dhe kryengritës të al Kaedës. Kontrata kishte si një prej pikave, ndalimin e eksportimit të municionit kinez, por prokurorët thonë se kompania nuk i kishte përftuar nga Shqipëria këto municione duke pretenduar kështu se nuk kemi të bëjmë me një eksport të drejtpërdrejtë. AEY bleu shumë municione ushtarake prej autoriteteve të Shqipërisë. Këto të fundit, i kishin përftuar sasitë e mëdha të municioneve kineze gjatë periudhës nga viti 1958 deri më 1974.

Autoritetet thonë se AEY ka ripaketuar pastaj ka hequr të gjitha gjurmët e prodhuesit kinez dhe ka arritur të sigurojë vërtetim me shkrim se municioni kishte ardhur nga Shqipëria dhe ishte prodhim i këtij vendi.Â

"Me qëllim për të fshehur origjinën e vërtetë të municionit, të pandehurit ripaketuar municione dhe përfaqësuar në mënyrë të gabuar se ai kishte qenë prodhuar dhe origjinën në Shqipëri", deklaroi Xhejms Koukios. Hetuesit e Kongresit në vitin 2008 gjetën gjithashtu prova se AEY kishte siguruar helmeta të pasigurta për të mbrojtur potencialisht trupa në Irak.

Po ashtu, për kompaninë e Diverolit, u hodh edhe dyshimi se nuk dërgoi 10.000 pistoleta në Irak, kurse kishte dërguar armatim të fuqisë së lehtë për llogari të forcave të ushtrisë amerikane.

Pentagonit dhe Departamentit të Shtetit, kanë tërhequr ose ndërprerë kontrata të shumta me AEY për shkak të dështimit për të kryer, sipas Shtëpisë së mbikëqyrjes dhe Reformave Qeveritare Komitetit. AEY është pezulluar nga kontraktuese e ardhshme me çdo agjenci qeveritare të SHBA, por është e shënuar ende si një kompani aktiv me sekretarin e shtetit Florida. Dy punonjësit e tjerë AEY, David Packouz dhe Alexander Podrizki, kanë nënshkruar edhe ata, marrëveshje të pranimit të fajit me qeverinë. Kurse një i katërt, Ralph Merrill, investitor, është ende në pritje pasi gjykimi për të po vazhdon. embargoja

Akuzat për Diverolin u përqendruan në një embargo të armëve kineze bërë miratuar nga Kongresi në vitin 1989 në përgjigje të masakrës së disidentëve në sheshin Tiananmen.

Përkundër faktit se tashmë janë normalizuar marrëdhëniet tregtare me Kinën, kjo embargo ka mbetur në fuqi. Avokatët i kërkuan prokurorëve që ngritën akuzat ndaj Diverolit, që të hedhin poshtë padinë, duke thënë se ai nuk e shkel embargon e SHBA për shkak se shqiptarët i kanë tërhequr municionet kineze gjatë Luftës së Ftohtë - rreth 15 deri 27 vjet para se embargoja amerikane të hynte në fuqi. Në të vërtetë, Diveroli i ka blerë municionet nga Shqipëria deri në fund të vitit 2007, theksuan dy avokatët mbrojtës të Diverolit, Howard Srebnick dhe Hy Shapiro. /sh.k/e.n/NOA/

KOMENTE