English

Udhëtimi pa viza në BE? Brukseli inkurajon Ballkanin, i cakton "detyrat e shtëpisë"

 Bruksel, 14 tetor NOA-Komisioneri Evropian për Zgjerimin Olly Rehn ka paraqitur në Bruksel raportin vjetor të Komisionit Evropian për përparimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në procesin e përpjekjeve të rajonit për t'u integruar në Bashkimin Evropian.

Raporti ka konfirmuar vendosmërinë e BE-së që të gjitha vendet të anëtarësohen në familjen evropiane sapo të përmbushin kushtet e përcaktuara.

Komisioni konstaton se rajoni ka shkallë të ndryshme të zbatimit të reformave politike e ekonomike.

Komisioni ka propozuar fillimin e një procesi që do të çojë në udhëtim pa viza në BE të qytetarëve të Kosovës si dhe fillimin e përgatitjeve për një marrëveshje të përgjithshme tregtie kur Kosova të ketë plotësuar kushtet e duhura.

"Këto masa do t'i tregojnë Kosovës se afrimi me BE-në nuk është diçka abstrakte, por kjo ka të bëjë me përfitime të vërteta, të prekshme për të gjithë," tha zoti Rehn.

"Ne u bëjmë thirrje të gjitha vendeve anëtare të pranojnë propozimet tona dhe të garantojnë që Kosova të jetë në të njëjtin ritëm të zhvillimeve si dhe pjesa tjetër e Ballkanit Perëndimor."

Për Maqedoninë, Komisioni ka rekomanduar fillimin e negociatave të anëtarësimit katër vjet pasi vendi mori statusin e kandidatit.

Zoti Rehn tha se ai e konsideronte fillimin e negociatave "si një inkurajim shumë të fortë për të zgjidhur çështjen e emrit me qëllim që ta largojë këtë çështje nga rendi i ditës".

"Besoj se qeveria në Shkup e merr gjithashtu këtë mesazh," tha ai.

Mosmarrëveshjet për çështjen e emrit me Greqinë penguan anëtarësimin e Maqedonisë në NATO vitin e shkuar.

m.i/NOA

KOMENTE