Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(): Failed to enable crypto in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: operation failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Ndarja e hapësirave detare me Greqinë, ja marrëveshja e plotë
English

Ndarja e hapësirave detare me Greqinë, ja marrëveshja e plotë

Tiranë, 15 Tetor NOA - Më poshtë gjendet marrëveshja e plotë, ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë për delimitimin e zonave të tyre përkatëse te shelfit kontinental dhe zonave të tjera detare që u përkasin në bazë të së drejtës ndërkombëtare:

HYRJE

Republika e Shqipërisë dhe Republika e Greqisë (më poshtë të quajtura "Palët");

ME DËSHIRËN për të forcuar lidhjet e fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimit ndërmjet dy vendeve;

ME DËSHIRËN për të zhvilluar më tej bashkëpunimin ekzistues në bazë të Traktatit të Miqësisë, Bashkëpunimit, Fqinjësisë së Mirë dhe Sigurisë midis Republikës së Greqisë dhe Republikës Shqipërisë, të nënshkruar më 21.03.1996;

TË VETËDIJSHËM për nevojën për të delimituar me saktësi hapësirat detare mbi të cilat dy vendet ushtrojnë apo do të ushtrojnë sovranitetin, të drejtat sovrane apo juridiksionin e tyre në përputhje me të drejtën ndërkombëtare;

DUKE NJOHUR në veçanti rëndësinë e delimitimit të shelfit kontinental me qëllim zhvillimin e të dyja vendeve;

DUKE PASUR PARASYSH dhe zbatuar dispozitat përkatëse të Konventës së Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (1982), palë e së cilës janë të dy vendet;

DUKE VENDOSUR që kufijtë detarë do të përcaktohen në bazë të parimit të baraslargësisë që shprehet nga vija e mesme;

ME DËSHIRËN për të mbrojtur me efektshmëri mjedisin detar nga veprimtaritë kërkuese dhe shfrytëzuese që mund të shkaktojnë apo ka të ngjarë të shkaktojnë ndotjen e tij;

KANË RËNË DAKORD si më poshtë:

Neni 1

Kufiri detar ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë do të caktohet në përputhje me parimin e baraslargësisë. Në mënyrë më specifike, vija e delimitimit do të jetë vija e mesme, çdo pikë e së cilës është e baraslarguar nga pikat më të afërta të vijës bazë (si kontinentale ashtu edhe ishullore) nga e cila matet gjerësia e ujërave territoriale detare.

Vija e mesme përcaktohet nga vija gjeodezike që bashkon pikat e mëposhtme:

#

KOORDINATAT WGS84

Gjerësia

gjeografike

Â

Gjatësia gjeografike

Â

1

39° 41' 30.05"

V

20° 00' 30.87"

L

2

39° 41' 24.99"

V

20° 00' 30.42"

L

3

39° 41' 23.83"

V

20° 00' 30.33"

L

4

39° 41' 21.72"

V

20° 00' 30.14"

L

5

39° 41' 16.32"

V

20° 00' 29.88"

L

6

39° 41' 14.64"

V

20° 00' 29.34"

L

7

39° 41' 05.85"

V

20° 00' 29.19"

L

8

39° 40' 58.54"

V

20° 00' 23.05"

L

9

39° 40' 56.12"

V

20° 00' 22.71"

L

10

39° 40' 53.44"

V

20° 00' 22.36"

L

11

39° 40' 50.66"

V

20° 00' 22.02"

L

12

39° 40' 48.00"

V

20° 00' 20.96"

L

13

39° 40' 44.68"

V

20° 00' 19.68"

L

14

39° 40' 38.63"

V

20° 00' 17.00"

L

15

39° 40' 29.00"

V

20° 00' 12.79"

L

16

39° 39' 52.92"

V

19° 59' 56.90"

L

17

39° 39' 34.30"

V

19° 59' 48.76"

L

18

39° 39' 14.64"

V

19° 59' 44.14"

L

19

39° 38' 50.94"

V

19° 59' 38.46"

L

20

39° 38' 25.97"

V

19° 59' 29.25"

L

21

39° 39' 04.42"

V

19° 58' 46.11"

L

22

39° 39' 42.58"

V

19° 58' 14.44"

L

23

39° 39' 56.44"

V

19° 58' 05.82"

L

24

39° 40' 11.38"

V

19° 57' 56.37"

L

25

39° 40' 42.31"

V

19° 57' 41.47"

L

26

39° 41' 01.85"

V

19° 57' 36.39"

L

27

39° 41' 13.66"

V

19° 57' 35.07"

L

28

39° 41' 19.91"

V

19° 57' 34.84"

L

29

39° 41' 56.65"

V

19° 57' 34.00"

L

30

39° 42' 07.20"

V

19° 57' 33.70"

L

31

39° 42' 29.79"

V

19° 57' 35.70"

L

32

39° 42' 33.93"

V

19° 57' 36.34"

L

33

39° 42' 47.82"

V

19° 57' 38.70"

L

34

39° 43' 11.57"

V

19° 57' 45.29"

L

35

39° 43' 20.82"

V

19° 57' 46.44"

L

36

39° 44' 23.78"

V

19° 57' 33.07"

L

37

39° 44' 34.37"

V

19° 57' 31.58"

L

38

39° 44' 42.11"

V

19° 57' 29.10"

L

39

39° 44' 46.99"

V

19° 57' 30.43"

L

40

39° 44' 57.34"

V

19° 57' 33.16"

L

41

39° 45' 04.55"

V

19° 57' 35.14"

L

42

39° 45' 16.23"

V

19° 57' 35.61"

L

43

39° 45' 20.85"

V

19° 57' 35.78"

L

44

39° 45' 23.47"

V

19° 57' 36.35"

L

45

39° 45' 34.06"

V

19° 57' 47.15"

L

46

39° 45' 40.97"

V

19° 57' 54.58"

L

47

39° 45' 45.12"

V

19° 57' 57.74"

L

48

39° 45' 51.23"

V

19° 58' 03.75"

L

49

39° 45' 55.50"

V

19° 58' 07.74"

L

50

39° 46' 00.97"

V

19° 58' 11.19"

L

51

39° 46' 05.71"

V

19° 58' 14.06"

L

52

39° 46' 12.96"

V

19° 58' 17.81"

L

53

39° 46' 16.50"

V

19° 58' 18.22"

L

54

39° 46' 22.44"

V

19° 58' 18.76"

L

55

39° 46' 22.88"

V

19° 58' 18.80"

L

56

39° 46' 36.86"

V

19° 58' 17.20"

L

57

39° 46' 49.99"

V

19° 58' 17.48"

L

58

39° 46' 57.02"

V

19° 58' 26.55"

L

59

39° 47' 10.17"

V

19° 58' 38.89"

L

60

39° 47' 24.23"

V

19° 58' 46.60"

L

61

39° 47' 26.16"

V

19° 58' 47.29"

L

62

39° 47' 29.08"

V

19° 58' 48.16"

L

63

39° 47' 38.86"

V

19° 58' 49.78"

L

64

39° 47' 49.07"

V

19° 58' 49.54"

L

65

39° 47' 53.92"

V

19° 58' 48.99"

L

66

39° 48' 03.02"

V

19° 58' 45.13"

L

67

39° 48' 11.79"

V

19° 58' 41.37"

L

68

39° 48' 35.96"

V

19° 58' 30.70"

L

69

39° 49' 02.40"

V

19° 58' 18.87"

L

70

39° 49' 18.96"

V

19° 58' 11.41"

L

71

39° 49' 26.88"

V

19° 58' 04.48"

L

72

39° 49' 31.81"

V

19° 58' 00.14"

L

73

39° 49' 37.35"

V

19° 57' 56.35"

L

74

39° 50' 00.06"

V

19° 57' 22.84"

L

75

39° 50' 05.09"

V

19° 57' 15.48"

L

76

39° 50' 12.68"

V

19° 56' 35.46"

L

77

39° 50' 13.43"

V

19° 56' 33.98"

L

78

39° 50' 24.24"

V

19° 56' 04.44"

L

79

39° 50' 33.77"

V

19° 55' 34.85"

L

80

39° 50' 34.43"

V

19° 55' 32.33"

L

81

39° 50' 39.39"

V

19° 55' 25.26"

L

82

39° 50' 43.17"

V

19° 55' 19.99"

L

83

39° 51' 03.02"

V

19° 54' 52.56"

L

84

39° 51' 06.01"

V

19° 54' 46.19"

L

85

39° 51' 08.95"

V

19° 54' 39.84"

L

86

39° 51' 16.33"

V

19° 54' 24.09"

L

87

39° 51' 29.19"

V

19° 53' 39.17"

L

88

39° 51' 48.71"

V

19° 52' 39.80"

L

89

39° 51' 56.98"

V

19° 52' 22.19"

L

90

39° 52' 00.30"

V

19° 52' 15.10"

L

91

39° 52' 21.63"

V

19° 51' 31.76"

L

92

39° 52' 29.29"

V

19° 51' 16.53"

L

93

39° 52' 33.53"

V

19° 51' 07.36"

L

94

39° 52' 43.23"

V

19° 50' 45.71"

L

95

39° 52' 48.49"

V

19° 50' 33.24"

L

96

39° 53' 00.61"

V

19° 50' 04.28"

L

97

39° 53' 23.97"

V

19° 49' 08.57"

L

98

39° 53' 33.75"

V

19° 48' 45.16"

L

99

39° 53' 56.88"

V

19° 47' 49.96"

L

100

39° 54' 14.75"

V

19° 47' 07.07"

L

101

39° 54' 25.66"

V

19° 46' 41.03"

L

102

39° 54' 40.29"

V

19° 46' 06.07"

L

103

39° 54' 58.79"

V

19° 45' 21.68"

L

104

39° 55' 18.81"

V

19° 44' 58.13"

L

105

39° 55' 36.41"

V

19° 44' 56.07"

L

106

39° 55' 42.99"

V

19° 44' 55.41"

L

107

39° 55' 48.13"

V

19° 44' 48.74"

L

108

39° 56' 16.97"

V

19° 44' 11.31"

L

109

39° 56' 34.76"

V

19° 43' 48.11"

L

110

39° 56' 44.07"

V

19° 43' 35.98"

L

111

39° 57' 04.87"

V

19° 43' 08.45"

L

112

39° 57' 37.60"

V

19° 42' 25.23"

L

113

39° 57' 51.30"

V

19° 42' 03.81"

L

114

39° 58' 40.23"

V

19° 40' 45.21"

L

115

39° 58' 49.33"

V

19° 40' 30.55"

L

116

39° 59' 22.73"

V

19° 39' 41.40"

L

117

39° 59' 48.08"

V

19° 39' 04.09"

L

118

40° 00' 27.13"

V

19° 37' 50.92"

L

119

40° 00' 38.23"

V

19° 37' 30.10"

L

120

40° 00' 40.05"

V

19° 37' 24.39"

L

121

40° 00' 41.91"

V

19° 37' 18.84"

L

122

40° 00' 51.32"

V

19° 36' 33.43"

L

123

40° 00' 58.25"

V

19° 35' 59.86"

L

124

40° 01' 05.81"

V

19° 35' 23.14"

L

125

40° 01' 24.19"

V

19° 33' 53.35"

L

126

40° 01' 27.06"

V

19° 33' 37.91"

L

127

40° 01' 50.85"

V

19° 31' 34.46"

L

128

40° 01' 50.96"

V

19° 31' 33.50"

L

129

40° 01' 55.55"

V

19° 30' 50.14"

L

130

40° 01' 56.30"

V

19° 30' 42.67"

L

131

40° 02' 02.24"

V

19° 27' 57.04"

L

132

40° 01' 59.27"

V

19° 27' 11.43"

L

133

40° 01' 59.11"

V

19° 27' 09.54"

L

134

40° 02' 11.76"

V

19° 26' 05.32"

L

135

40° 02' 24.88"

V

19° 24' 58.68"

L

136

40° 02' 34.42"

V

19° 23' 50.99"

L

137

40° 03' 10.57"

V

19° 21' 09.09"

L

138

40° 03' 33.58"

V

19° 18' 42.55"

L

139

40° 03' 36.87"

V

19° 18' 20.42"

L

140

40° 03' 50.49"

V

19° 16' 48.48"

L

141

40° 04' 03.42"

V

19° 15' 18.42"

L

142

40° 04' 19.35"

V

19° 12' 40.34"

L

143

40° 04' 19.82"

V

19° 12' 35.57"

L

144

40° 04' 33.24"

V

19° 10' 21.61"

L

145

40° 04' 46.11"

V

19° 07' 49.84"

L

146

40° 04' 55.27"

V

19° 04' 36.73"

L

147

40° 04' 55.98"

V

19° 04' 18.91"

L

148

40° 04' 56.51"

V

19° 03' 19.85"

L

149

40° 04' 56.79"

V

19° 01' 38.49"

L

150

40° 04' 56.52"

V

19° 00' 40.32"

L

Sistemi gjeodezik është WGS 84.

Palët kanë rënë dakord që, aktualisht, delimitimi nuk duhet të shtrihet përtej pikës 150. Në vijim, delimitimi do të shtrihet derisa të prekë pikën treshe të baraslarguar, duke zbatuar metoda të njëjta me ato që janë përdorur për përcaktimin e limiteve ndërmjet pikave 1 dhe 150.

Neni 2

Në zbatim të Konventës së Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (1982) Palë e së cilës janë të dy vendet, Republika e Greqisë nga ana e kufirit detar të përcaktuar në Nenin 1 të kësaj Marrëveshjeje që ndodhet pranë Republikës së Shqipërisë, dhe Republika e Shqipërisë në kufirin detar që ndodhet pranë Republikës së Greqisë nuk do të kërkojnë apo ushtrojnë për asnjë qëllim sovranitet, të drejta sovrane ose juridiksion mbi ujin, shtratin e detit ose nëntokën.

Neni 3

Nëse një depozitë e burimeve jo të gjalla natyrore, që përfshin edhe rërë dhe zhavorr, ndahet nga vija e kufirit sipas përcaktimit të Nenit 1 të kësaj Marrëveshjeje dhe në rast se ajo pjesë e depozitës, e cila ndodhet nga njëra anë e vijës së kufirit është plotësisht ose pjesërisht e shfrytëzueshme nëpërmjet impianteve të vendosura në anën tjetër të vijës, Palët marrin përsipër, pas konsultimeve paraprake me mbajtësit e lejeve të shfrytëzimit, nëse ka të tillë, që të arrijnë në një marrëveshje mbi mënyrën e shfrytëzimit të depozitës, për të siguruar një shfrytëzim që sjell përfitim maksimal dhe që çdo Palë të ruajë të drejtat e saj të plota mbi këto burime. Në veçanti, kjo procedurë do të zbatohet në rast se mënyra e përdorur për shfrytëzimin e asaj pjese të depozitës, e cila ndodhet nga njëra anë e vijës së kufirit, ndikon në kushtet e shfrytëzimit të pjesës tjetër të depozitës.

Nëse burimet jo të gjalla natyrore të një depozite që shtrihet në të dyja anët e vijës së kufirit në fjalë janë shfrytëzuar, Palët marrin përsipër që pas konsultimeve paraprake me mbajtësit e lejeve të shfrytëzimit, nëse ka të tillë, të arrijnë një marrëveshje në lidhje me kompensimin e duhur.

Lejet e shfrytëzimit që janë dhënë para lidhjes së kësaj Marrëveshjeje do të jenë të vlefshme vetëm brenda kufijve të zonës detare përkatëse, siç përcaktohet nga kufiri në Nenin 1 të kësaj Marrëveshjeje, nga ana e Palës që ka dhënë lejet.

Neni 4

Palët do të marrin të gjitha masat e mundshme për të siguruar që kërkimet në shelfin kontinental dhe shfrytëzimi i burimeve natyrore të saj të mos ketë efekte negative mbi ekuilibrin ekologjik apo të ndërhyjnë në mënyrë të pajustifikuar në përdorimet e tjera legjitime të detit.

Neni 5

Asnjë prej dispozitave të kësaj Marrëveshjeje nuk do të prekë të drejtat dhe liritë e lundrimit, të parashikuara në Konventën e Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (1982).

Neni 6

Palët marrin përsipër të zgjidhin, nëpërmjet rrugëve diplomatike, çdo mosmarrëveshje që mund të lindë në lidhje me interpretimin apo zbatimin e kësaj Marrëveshjeje.

Nëse një mosmarrëveshje e tillë nuk zgjidhet brenda katër muajve nga dita në të cilën një nga Palët bën të ditur synimin e saj për të filluar procedurën e parashikuar në paragrafin e mësipërm, ajo do t'i dërgohet, me kërkesën e secilës prej palëve, Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë ose ndonjë organi tjetër ndërkombëtar të zgjedhur me pëlqimin e ndërsjellë të Palëve.

Neni 7

Kjo Marrëveshje do t'i nënshtrohet procesit të ratifikimit. Instrumentet e ratifikimit do të shkëmbehen në Athinë.

Kjo Marrëveshje hyn në fuqi ditën e shkëmbimit të instrumenteve të ratifikimit.

BËRË në Tiranë, më 27 Prill 2009, në dy kopje, në gjuhën shqipe, greke dhe angleze, duke qenë gjithë tekstet njëlloj të barazvlefshme. Në rast mosmarrëveshjeje në lidhje me interpretimin, do të mbizotërojë teksti në anglisht.

PËR REPUBLIKËN E SHQIPËRISË Â PËR REPUBLIKËN E GREQISË

Lulzim Basha                                                                 Theodora Bakoyannis

MINISTËR I PUNËVE TË JASHTME Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â MINISTËR I PUNËVE TË JASHTME

KOMENTE