English

Studimi: Mishi shkatërron mjedisin, çliron në atmosferë gazin serë sa automjetet

Uashington, 21 tetor, NOA - Ndikimi mjedisor i konsumit të mishit është shumë më shkatërrues nga sa është Â menduar deri tani.

Një fakt të tillë e pohojnë shkencëtarët amerikanë, Robert Goodland dhe Jeff Anhang, bashkë-autorë të studimit "Blegtoria dhe ndryshimi i Klimës", i publikuar në edicionin e fundit të revistës "Uatch".

Sipas tij, mbi gjysma e gazit me efekt sere, është e prodhuar nga  bujqësia industriale e blegtorale.

Tashmë në dosjen "Long Shadoë 2006" të FAO-s, thuhet sesi prodhimi i mishit është shkaku i 18% të shkarkimeve totale të gazeve serë për shkak të veprimtarive njerëzore, një proporcion i ngjashëm me atë të lëshimit që kryen gjithë industria e transportit.

Por sipas sondazheve të fundit të kryera nga Goodland dhe Anhang, në ajër lëshohen më shumë se 32.6 miliardë tonë dioksid karboni në vit, ose 51% të emisioneve GES prodhohen çdo vit rreth globit.

Mishi cilësohet si një nga përgjegjësit e kësaj sasie, duke lëshaur në ajër një sasi të konsiderueshme të gazeve që shkaktojnë efektin serë atmosferik - dioksid karboni (CO2), metanit, oksid i azotuar etj.

Arsyeja? Për prodhimin e 225 gram patate, lëshohen CO2 ekuivalent me atë të krijuar nga ngarja e një makine për 300 metra.

Për pulën, shumë më tepër: 1,17 kilometra, 4.1 kilometra për derri, viçi për 15,8 kilometra.

Në këtë mënyrë, shtojnë studiuesit, duhet treguar kujdes me prodhimin dhe gatimin e mishit, pasi ai mund të shkatërrojë globin tonë në të ardhmen.

n.e/NOA

Â

KOMENTE