Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(): Failed to enable crypto in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: operation failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Pse vera e kuqe nuk shkon me peshkun? Shpjegimi shkencor: Për faj të hekurit
English

Pse vera e kuqe nuk shkon me peshkun? Shpjegimi shkencor: Për faj të hekurit

Tokio, 10 nëntor, NOA - Të gjithë e dinë që vera e bardhë shkon më shumë me peshkun, sesa vera e kuqe, por të paktë janë ata që dinë arsyen e vërtetë të kësaj.

Një fakt i tillë citohet në një studim të fundit japonez, i cili trajton shpjegimin e tij shkencor sesi vera e kuqe përmban hekur, të cilin ajo e bardhë nuk e ka dhe pikërishy, këtu qëndron edhe sekreti i "antagonizmit" mes verës së kuqe dhe peshkut.

Kjo e fundit përmban shumë hekur, i cili kur përzihet me jodin që ka peshku, krijojnë një shije të hidhur dhe jo fort të pëlqyeshme.

Studimi i botuar në gazetën japoneze të "Bujqësisë dhe Ushqimit" tregon sesi vera e pajisur me hekur lë në gojë pas peshkut një shije që nuk na pëlqen shumë, gjë e cila nuk ndodh me verën e bardhë.

Takayuki Tamura, koordinatori i këtij studimi tregon sesi hekuri është faktor kyç kur zgjedhin një verë për të shoqëruar pjatën me peshk.

"Deri më sot, ishte e pamundur të parashikohej se çfarë na bënte të zgjidhnim verën e bardhë kur hanim peshk. Por unë zbulova sekretin e kësaj", shprehet ai mbi studimin e realizuar.

n.e/NOA

KOMENTE